Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Teatrul Regina Maria!

82
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Teatrul Regina Maria!
Foto ©️ Teatrul Regina Maria

Ziua Culturii Naționale se sărbătorește începând cu anul 2011 în data de 15 ianuarie, având o dublă conotație: una generală, în care celebrăm tot ceea ce înseamnă artă, creație, cultură românească, dar și una particulară, avându-l în centru pe genialul poet, prozator, dramaturg, eseist, jurnalist, pamfletar politic, formator de limbă română Mihai Eminescu, cel considerat „poetul nepereche” al literaturii românești. 

Teatrul Regina Maria a sărbătorit și anul acesta Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente care au accentuat ambele semnificații ale zilei de 15 ianuarie. 

În primul rând, este partener în proiectul „Iosif Vulcan 180”, dedicat Zilei Culturii Naționale și desfășurat cu sprijinulfinanciar al Ministerului Culturii, care este încă în curs de desfășurare (15-20 ianuarie), proiect ce își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, și anume: Iosif Vulcan, nașul literar al lui Mihai Eminescu. 

În al doilea rând, spectacolul „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” – spectacol de poezie, muzică și dans dedicat lui Mihai Eminescu, regizat de Emil Sauciuc – a fost transmis în data de 15 ianuarie pe canalele de YouTube și Facebook a ICR Madrid, unde poate fi vizionat, de altfel, până la finalul lunii ianuarie, aducând un plus de bucurie comunității românești din Spania.

Și nu în ultimul rând, un eveniment care a devenit deja o tradiție a Trupei Iosif Vulcan: un recital de poezie din lirica eminesciană, care s-a desfășurat anul acesta în mediul online. Actorii Alexandru Rusu, Alin Stanciu, Anda Tămășanu, Andrian Locovei, Angela Tanko, Denisa Vlad, Emil Sauciuc, George Dometi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu și, nu în ultimul rând, cel care a ținut flacăra poeziei vie în teatrul orădean, Eugen Țugulea, laureat al premiului special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei, acordat de Senatul UNITER, în anul 2016, au adus un omagiu marelui poet, cum altfel, decât prin Cuvânt, recitând câteva dintre creațiile lirice eminesciene. 

Filmulețele pot fi vizionate atât pe pagina de Facebook, cât și pe canalul de YouTube al Teatrului Regina Maria. 

Le mulțumim actorilor pentru bucuria cu care au răspuns invitației de a participa la recital, Institutului Cultural Român din Madrid pentru frumoasa colaborare și spectatorilor pentru feedbackul minunat și încurajator.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.