Un proiect pilot în România – „Teatru contemporan în săli de clase”

56
teatru contemporan în săli de clase

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria s-a alăturat proiectului „Teatru contemporan în săli de clasă”, lansat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în colaborare cu Goethe-Institut București și cu agenția Henschel din Berlin, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

​Misiunea proiectului este aceea de a implementa în cinci teatre de copii și tineret din România un format nou de teatru, răspândit în spațiul german: Klassenzimmerstücke, spectacole special concepute pentru a fi jucate în sălile de clasă. În România proiectul este unul pilot, nu a mai fost realizat acest tip de scpectacol până în acest moment.

​Cele cinci teatre din Transilvania care participă sunt Oradea – Teatrul Regina Maria – Trupa Arcadia”, Alba-Iulia –Teatrul de Păpuși Prichindel”, Târgu-Mureș – Teatrul Ariel”, Brașov – Teatrul Arlechino” și Sibiu – Teatrul GONG

​Spectacolele incluse în „Teatru contemporan în săli de clasă” au la bază piese de teatru germane contemporane pentru copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, care au fost selectate și traduse din limba germană de Elise Wilk și Ciprian Marinescu. 

​Textul pus în scenă la „Trupa Arcadia” în cadrul acestui proiect se numește „Stelele nu merg la școală?”și a fost scris de către Carsten Brandau. Regia este semnată de Bianca Oprea, studentă în anul III la Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, din București, care a susținut în prealabil, pentru pregătirea acestui spectacol, un workshop online cu dramaturgul. Distribuția spectacolului este formată din actorii David Constantinescu și Carina Bunea. 

​Premiera a avut loc astăzi, 17 mai, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, iar următoarele două reprezentații vor avea loc la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu și la Colegiul Național „Iosif Vulcan”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.