Lansare de carte: Mirela Niță Lupu – „Jurnalul unei povești sau Cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii”

37
 

Actrița Mirela Niță Lupu, în colaborarea cu Editura Ratio et Revelatio și cu Teatrul Regina Maria, vă invită să luați parte la lansarea cărții „Jurnalul unei povești sau Cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii”, care va avea loc luni, 4 octombrie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia. 

​Jurnalul unei povești sau Cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” este un periplu plin de farmec și educativ în culisele teatrului și prezintă toate etapele creării unui spectacol, pornind de la povestea care așteaptă pe raft să fie aleasă și transformată în „verb”, până la rolul fiecăruia în construcția spectacolului. 

​Cartea vine ca un răspuns la întrebările ce i-au adresate de-a lungul timpului actriței Mirela Niță Lupu de către spectatorii curioși să descopere ce se întâmplă în spatele cortinei și pornește de la pretexul uneia dintre cele mai cunoscute povești din lume: Pinocchio. Chiar dacă la prima vedere pare o carte dedicată copiilor, se adresează în egală măsură fiecărui cititor-spectator care nu se rezumă doar la întâlnirea din sală, ci vrea să exploreze, fără să se lovească de un limbaj ermetic, închis pentru cei neinițiați, toate elementele care dau naștere universului teatral. 

​„Mirela Niță Lupu a avut ideea năstrușnică de a scrie jurnalul transformării unei povești în spectacol de teatru de păpuși. Bazându-se pe propria experiență de actriță, autoarea reușește să personalizeze povestea însăși, dîndu-i o voce cu totul cuceritoare și făcînd astfel să apară pe lume o poveste nouă, captivantă și educativă deopotrivă.” (Mircea Pricăjan)

​Cartea apare la Editura Ratio et Revelatio din Oradea în afara colecțiilor, și „se dorește a fi un pro domo pentru activitatea artistică teatrală din Oradea și din țară” (Raluca Lazarovici Vereș, editor). Prefața este semnată de Elisabeta Pop, fost secretar literar al Teatrului Regina Maria, care cunoaște culisele teatrului mai bine ca oricine, iar ilustrațiile de tânăra și talentata Bianca Dacin, care fostă voluntară și apoi sufleor la Teatrul Regina Maria.

​La eveniment vor vorbi criticul de teatru Elisabeta Pop, scriitorul Mircea Pricăjan, editorul Raluca Lazarovici Vereș, ilustratorul Bianca Dacin și Florina Dometi, secretar literar la Teatrul Regina Maria, cu participarea specială a actorilor: Armanca Serac, Andrei Fazecaș, Anca Sigmirean, Petre Ghimbășan, Sebastian Lupu și Andrian Locovei, care vor citi fragmente din carte. 

​Participarea se face pe bază de rezervare și este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2,pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore sau o adeverință care atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.