Evenimente și proiecte ale Trupei Arcadia în anul 2020

145
Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria
Pe parcursul acestui an atipic, dificil și plin de provocări, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse pentru micii spectatori care ne-au călcat pragul, atât la Sala Arcadia, cât și în alte spații.

Astfel, în perioada iunie-octombrie, trupa Arcadia a susținut 87 de reprezentații pentru copii și adolescenți. Startul stagiunii estivale a fost marcat prin spectacolul Magic Show, care a avut loc în Amfiteatrul din Cetatea Oradea și a continuat până la sfârșitul lunii octombrie, când, pentru o scurtă perioadă de timp, publicul a putut fi găzduit în sala de spectacol. 

Premierele acestui an au fost:

Mult aer pentru nimic, în regia Deliei Gavlițchi, un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenția şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porțile către o lume colorată şi plină de personalitate. 1+1=1, un spectacol în regie colectivă, avându-le ca protagoniste pe Carina Bunea și Consuela Egeyed, care este și prima producție de teatru umbre din repertoriul Trupei Arcadia. Un spectacol non-verbal, dedicat copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, adolescenților, tinerilor şi adulților care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii, sau rutina locului de muncă.

Visul unei nopți de vară – Scenele Meșteșugarilor, un spectacol care s-a jucat pe pontonul din Cetatea Oradea, le prezintă privitorilor niște oameni absolut obișnuiți, care încearcă să facă un spectacol de teatru pe baza unui scenariu care înfățișează o poveste de dragoste, asemenea poveștii dintre Romeo și Julieta. Încercările lor nereușite sunt savuroase și reușesc să stârnească hazul spectatorilor. Premierele anului 2020 sunt și Punguța cu doi bani, regizat de Szőke Kavinszki András și Spiridușii Moșului (regie colectivă) două spectacole care nu au putut fi prezentate încă publicului din pricina restricțiilor impuse de pandemie și pe care așteptăm cu nerăbdare să le jucăm în sală în prezența micilor spectatori.

Pe lângă cele cinci premiere pe care echipa le-a realizat în perioada pandemiei, trupa Arcadia a reușit și implementarea a două proiecte culturale de succes: Proiectul Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, dezvoltat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care, grație parteneriatului cu DGASPC Bihor, a facilitat organizarea unui workshop de creație cu beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca. Spectacolul Moromeții, după Marin Preda, în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul a fost prezentat elevilor de liceu din medii defavorizate din Bihor, Sălaj și Satu Mare și a intrat în repertoriul Teatrului Regina Maria, fiind de acum la dispoziția tuturor adolescenților care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat.

Un alt proiect important pentru publicul nostru țintă a fost Bune Maniere în Orașul de Hârtie, finanțat în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Oradea, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Și acest proiect a fost realizat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și a implicat 25 de copii, cu vârste de aproximativ 6-10 ani, în construirea unui oraș din cartoane reciclabile în Parcul Libertății. Alături de ei, scenografi, butafori și actori ai Trupei Arcadia au adus un plus de îndemânare și imaginație în realizarea orașului. În acest proiect s-au născut și îndrăgitele mascote Dino și Mop care s-au întâlnit cu copiii în weekendurile lunii octombrie, asistând alături de ei la Lecțiile de Bune Maniere oferite prin show-uri interactive ingenioase realizate de către actorii Trupei Arcadia.

Întâlnirile cu personaje-surpriză au continuat și în luna decembrie, iar copiii care au trimis târziu scrisorile către Polul Nord, cu emoții că nu vor ajunge în timp util, au avut parte de o bucurie. În perioada 16-23 decembrie, l-au putut vedea pe Moș Crăciun printr-o vitrină, în căsuța lui din Pasajul Vulturul Negru, și au putut să-i transmită direct dorințele, în condiții de siguranță, prin intermediul telefonului.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.