37 C
Aleşd
duminică, 14 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Actorul păpușar Florin Stan s-a stins din viață. Un ultim omagiu din partea Teatrului Regina Maria

Colectivul Teatrului Regina Maria își ia rămas bun cu multă tristețe de la actorul păpușar Florin Stan, care a plecat la cele veșnice ieri, 8 martie 2023. Slujba de înmormântare va avea loc în data de 10 martie, la ora 14:00, la cimitirul Rulikowski, Capela Hașaș.

Florin Stan a fost actor la Teatrul de Păpuși din Oradea timp de 30 de ani, unde a jucat mai bine de 40 de roluri, reușind să capteze imaginația și inimile spectatorilor, dar și respectul colegilor săi de breaslă. Începuturile carieriei sale artistice l-au purtat la Teatrul Dramatic din Satu Mare și apoi din Baia Mare, dar a revenit la Oradea, unde l-a reîntâlnit pe Florin (Rin) Tripa, prieten din liceu, și s-au angajat amândoi, în urma unui concurs, la teatrul de păpuși: 

„Noi ne cunoaștem de 45 de ani, timp în care am fost prieteni la cataramă. Ne jucam și ne distram împreună la estrada tatălui meu, unde făceam momente vesele. De fapt, acolo ne-am și împrietenit. La un moment dat a plecat, dar ne-am reîntâlnit acum 33 de ani la o bere pe malul Crișului. Eu eram pe vremea aceea pictor executant la o interprindere. Am început să lucrăm la trupa de amatori de la Casa de Cultură cu actorul Ion Mâinea, care ne-a îndrumat spre teatrul de păpuși. Ne-au luat din prima pe amândoi. Din acel moment am rămas împreună la bine și la rău. Eu eram Don Quijote, el Sancho Panza. Era un tip nemaipomenit, plin de viață. Era o enciclopedie vie, mai ales în domeniul sportului, și era pasionat de lectură. Aș putea spune că era un fel de Google al meu. Iar acum la final atât mai zic:

  • Sancho, drum bun! Don Quijote, te aștept!” (Florin-Rin Tripa)

Suntem recunoscători pentru că am avut privilegiul de a lucra alături de un om talentat și pasionat de păpușărie. Amintirea sa va rămâne mereu vie în inimile noastre și în inimile spectatorilor care i-au apreciat talentul și promitem că vom încerca să-i urmăm sfatul: 

„Îi rog pe tinerii păpușari din România, care vor duce mai departe tradiția și meșteșugul artei păpușărești, să o facă cu credință, cu bucurie și cu determinare. Tinerii actori-păpușari să se gândească să suntem o lume mică, dar plină de oameni mari și generoși.” (Florin Stan)

Odihnă veșnică în pace și lumină! Sincere condoleanțe familiei îndoliate.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,849FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI