​RUBRICA DADA – ZIUA 5 Dada est tatou. Tout e Dada.

233
 

Vă amintiţi care este principiul fundamental al mişcării Dada? Da, da chiar negarea tuturor valorilor şi canoanelor estetice ale artei existente până în acel moment.
În manifestul mişcării Dada se vorbeşte despre căutarea unei limite, despre divorţul dintre gândire şi expresie, în care se contrazice totul, se neagă totul, ridicând nihilismul şi mistificarea la rangul de principii supreme: abolirea logice, dansul neputincioşilor creaţiei: dada; /…/abolirea arheologiei: dada; abolirea profeţiilor: dada; abolirea viitorului: dada; credinţă indiscutabilă în fiecare zeu produs imediat al spontaneităţii: dada . /…/Marele secret este aici: gândirea se face în gură… Apriori, dada pune înaintea acţiunii şi înainte de tot: Îndoiala. Dada se îndoieşte de tot. (Tristan Tzara). 

 

Negaţia dadaistă merge chiar până la anularea sensului limbajului văzut ca artificial, incapabil să exprime adevărul sens al vieţii. Principiul estetic dadaist, bazat pe aleatoriu, se reflectă prin urmare şi în modul în care sunt compuse poeziile:

Pentru a face o poezie dadaista/ Luaţi un ziar./ Luaţi o pereche de foarfeci./ Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre./ Decupaţi articolul./ Tăiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un săculeţ./ Agitaţi-l încetişor./ Scoateţi cuvintele unul dupa altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage./ Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna./ Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari. (Manifest despre amorul slab si amorul amar – Tristan Tzara)

Stop! Dada revine mâine în atenţia ta!

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.