19.2 C
Aleşd
duminică, 23 iunie 2024
Blue Container Aleșd

O ENCICLOPEDIE FOTBALISTICĂ

 

Iubitorii sportului și în mod special microbiștii de fotbal se pot desfăta cu o lucrare de sinteză și informații corecte despre cele 21 de ediții ale campionatului mondial de fotbal.

Lucrarea , „MONDIALELE, DE LA MONTEVIDEO LA MOSCOVA” unică cu această tematică este o adevărată enciclopedie despre competiția supremă a fotbalului, care rămâne un reper de informații despre apariția și evoluția acestei competiții mondiale, de-a lungul celor 89 de ani. Autorul lucrării,este cunoscutul om de litere prof. Constantin Butișcă , apreciat scriitor monograf, a cărui pană a adus în actualitate istoria multor așezări și comunități sub forma unor monografii ilustrate. Pasionat de statistici, autorul cu multă migală și răbdare a cercetat arhivele și multe alte documente scrise, dar și relatări verbale ale unor martori participanți la evenimente. O muncă de sisif care a durat mulți ani a fost încununată cu succes, abia când lucrarea a văzut lumina tiparului. Lucrarea nu este un roman de ficțiune și nu se încadrează în domeniul beletristic, ci este o lucrare document, o sursă de informații reale, pe care iubitorii fotbalului le poate avea la îndemână în propria lor bibliotecă. Un element ce o face atractivă îl reprezintă îmbinarea plăcută a desfășurării evenimentelor fotbalistice cu interesante curiozități, întâmplări și date personale ale unor celebrități, fotbaliști sau antrenori. Toate acestea sunt completate cu integrame și cuvinte încrucișate despre fotbal,la fiecare ediție.

Lucrarea începe, nu se putea altfel, cu două eseuri introductive semnate în ordine de Victor Mihalcea, cunoscător al fenomenului, comentator sportiv și apreciatul am de litere Pașcu Balaci. În cele două prefațe, autorii fac o pledoarie pentru sportul rege, fotbalul, care a devenit „noua religie, care a schimbat lumea” (Pașcu Balaci). Incursiunile în lumea fascinantă a fotbalului, cu bune și cu rele, incită cititorii la lectură, la rememorarea superbelor povești ale marilor meciuri și a eroilor care le-a creat. Un capitol separat este destinat participării României la cele 7 ediții ale Cupei Mondiale, precum și participarea la preliminariile celorlalte 14 ediții la care nu sau calificat. Valoarea deosebită a cărții este completată de imagini și fotografii ale unor fotbaliști și antrenori, care au scris crâmpeie din istoria acestui îndrăgit sport. Citind cu interes această carte, am simțit nevoia de a împărtăși cititorilor admirația pentru valoarea inestimabilă a cărții, precum și respectul și aprecierea celui care a „zămislit-o”. oferind iubitorilor sportului rege, celor de azi și din viitor o sinteză utilă, despre Cupa Mondială de fotbal.

Nostalgia copilăriei fiecăruia dintre noi, bărbații, este legată de jucăria preferată , mingea de fotbal, care rămâne pentru tot restul vieții un element de atracție și pasiune.

Nicu Răcuciu

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,738FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI