Se împlinesc în curând trei ani de la “descălecarea” triumviratului PSD-UDMR-ALDE la conducerea Consiliului Județean Bihor. Uniunea Salvați România-Filiala Bihor a efectuat o analiză a promisiunilor electorale din anul 2016 și a rezultatelor obținute în trei ani de mandat de această coaliție județeană. În anul 2016, PSD+UDMR+ALDE și-au dat mâna pentru a încropi o majoritate firavă. Prețul plătit de PSD a fost unul “piperat”: șefia CJ Bihor la UDMR și doar câte un post de aghiotant pentru Ioan Mang și Traian Bodea. Activitatea Consiliului Județean Bihor poate fi definită printr-un singur cuvânt: “scandal”. De la ședința de constituire și de-a lungul celor trei ani de mandat, scandalul a fost prezent în activitatea CJ Bihor. Alte cuvinte potrivite pentru a descrie activitatea celor “trei magnifici” de la Consiliului Județean Bihor sunt “incompetență”, “ineficiență”, “demagogie”. Trebuie, totuși, să recunoaștem că la această stare de fapt au contribuit și consilierii PNL care fie absentează, fie votează preponderent politic, împotriva proiectelor propuse.
Ce propunea PSD și Ioan Mang în 2016? Modernizarea și asfaltarea tuturor drumurilor județene de pământ, înființarea de parcuri industriale în județ, sprijin pentru mediul de afaceri, înființarea de puncte locale pentru preluarea, prelucrarea și procesarea produselor agricole, finanțare pentru dezvoltarea rețelei școlare a CJ Bihor, parteneriat cu Universitatea din Oradea și cu primăria Oradea pentru dezvoltarea campusului universitar, înființarea unui institut de cercetări în tehnologii, înființarea unei agenții județene de dezvoltare care să ofere sprijin administrațiilor locale să atragă fonduri europene, înființarea unui centru de informare și consultantă în proiectele UE, construirea unui centru expozițional în Zonă Metropolitană Oradea și chiar demararea procedurilor pentru construirea unui stadion nou în Oradea, cu 30.000 locuri.
Straturi peste straturi de asfalt ne promitea și UDMR și Pasztor Sandor. Pe lângă acestea, aeroportul, strategiile de dezvoltare pentru transportul din Județul Bihor, centre Salvamont, telemedicină în Beiuș, Marghita și Salonta, acceleratoare liniare de particule dar și velo-pistele și ciclo-turismul au fost punctele țări din ofertă electorală a UDMR-ului.
Mai modest din fire, actualul “vice” Traian Bodea (ALDE) nu s-a lăsat nici el totuși mai prejos și s-a arătat preocupat de problemă absorbției fondurilor europene la nivelul Consiliului Județean și de crearea de parcuri industriale în Județul Bihor în Aleșd, Beiuș, Marghita, Ștei.
Din păcate constatăm că starea de fapt de la nivel național, unde singură preocupare a tripletei majoritare PSD, ALDE, UDMR a fost să oprească luptă anti-justiție și să își scape liderii politici și clientela politică de brațul legii, fără niciun interes pentru investiții și dezvoltare, se repetă și la nivel județean. Astfel, în anul 2019, constatăm că Județul Bihor a bătut pasul pe loc la aproape toate capitolele menționate în promisiunile electorale ale PSD-UDMR-ALDE. Aeroportul, după o foarte scurtă perioadă în care a părut că se înzdrăvenește, a revenit la situația anterioară, fără zboruri externe, drumurile județene se pregătesc să înverzească sub asaltul ghioceilor și brândușelor de primăvară, parcurile industriale sunt doar tăpsane pe care pasc vițele sătenilor, centrele expoziționale și de Salvamont, institutele de cercetări, stadioanele și velo-pistele prin peisajele rurale idilice nu sunt nicăieri. Toate aceste proiecte sunt încă, cu ceva mai mult de un an înaintea terminării mandatului, la stadiul de “proiect”, “studiu de fezabilitate”, “primul pas”, “promisiuni ferme”, “obținere de autorizații”, “depunere documentație”, “faza finală a negocierilor”.
Domeniul în care conducerea Consiliului Județean Bihor obține punctaj maxim este acela al “ievaluării” personalului de conducere din aparatul propriu și al instituțiilor arondate și înlocuirii acestuia cu oameni de bază din structurile proprii de partid pe criteriul 1-1-1 (unul de la PSD, unul de la UDMR, unul de la ALDE).
După trei ani de mandat, singura realizare a coaliției PSD, ALDE, UDMR este frânarea dezvoltării județului Bihor (chiar având în spate un Guvern de aceeași coloratură politică), îndrăznind însă să apară public pentru a-și lăuda “realizările” și punând în scenă o regie și un joc actoricesc demn de premiile Oscar.
După alegerile locale din 2020, consilierii județeni ai USR se vor asigură că procesul decizional din Consiliul Județean va da rezultate pentru județ și pentru bihoreni.