25.3 C
Aleşd
miercuri, 24 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Soluțiile USR Aleșd privind situația câinilor fără stăpân

Gestionarea câinilor fără stăpân din Aleșd este o problemă serioasă pentru administrația locală care nu reușește să găsească soluții prinvind rezolvarea acestei probleme. Săptămânal aleșdenii prezintă această problemă și solicită ajutor primăriei pentru rezolvare.

Din nefericire în acest moment nu există în subordinea Primăriei Orașului Aleșd un centru de gestionare a câinilor fără stăpân și o direcție sau serviciu care să se ocupe de acest aspect. Din aceste motive treptat Orașul Aleșd s-a transformat într-un veritabil spațiu liber destinat câinilor comunitari. Despre această problemă nu s-a discutat niciodată într-un cadru organizat, iar USR Aleșd a solicitat administrației locale organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect (în data de 17.05.2018), dezbatere care nu a fost organizată.

Astfel, USR Aleșd a organizat o dezbatere publică cu specialiști în domeniu pe baza acestui subiect. Au discutat despre această problemă și au propus soluții mai mulți specialiști în domeniu, reprezentanți ai organizațiilor ne-guvernamentale, membri USR, în cadrul evenimentului ”Ai cui sunt câinii comunitari?”.

La această dezbatere au participat, Sebastian Bradea, presedinte USR Aleșd, Ciucle Sergiu, medic veterinary, Ildiko Kosztin, presedinte organizatia Animal Shields Oradea, Daniela Cotuna, jurist Animal Shields Oradea, Carmen Crisan, membru USR, Daniel Filimon, membru USR, Mioara Crisan, membru USR, Todoca Ioan, primar al oraşului Aleșd, Caracoancea Gheorghe, consilier local, PSD, Cipleu Sorin-Leontin, consilier local PSD, Attila Kiss, cetatean din Aleșd si Bogdan Balint, presedinte RO100 Aleșd.

Sebastian Bradea, președintele USR Aleșd a ținut să sublinieze importanța încurajării adopțiilor și a sterilizărilor cu ajutorul autorităților locale. Totodată consideră important reducerea cheltuielilor prin reorientare spre un adăpost privat, unde primăria să sprijine o astfel de inițiativă prin concesionarea unui teren. Este oportună și adoptarea unei hotărâri a consiliului local pentru sterilizări din bugetul primăriei și pentru amenzi pentru cei care nu respectă legea și refuză sterilizarea.

Printre soluțiile propuse în cadrul dezbaterii se numără:

  1. Realizarea unui recensământ al câinilor fără stăpân pentru a cunoaște exact numărul câinilor fără stăpân din oraș și gravitate problemei cu care ne confruntăm.
  2. Demararea unui program privind sterilizarea, vaccinarea și microciparea animalelor cu și fără stăpân deoarece este principala cauză a creșterii numărului de câini fără stăpân. La fel de important este și urmărirea câinilor cu stăpân, de către autoritățile abilitate, veterinar zonal și reprezentat al primăriei pentru asigurarea sterilizării a unui număr cât mai mare de câinii cu stăpân și cu vaccinuri la zi, ața cum prevede legea.
  3. Adăpost public/privat, realizarea unui centru pentru gestionarea câinilor fără stăpân într-un parteneriat public-privat. Mai mulți cetățeni și-au arătat disponibilitatea pentru a ajuta financiar construcția unui asemenea centru.

4. Încurajarea adopțiilor 

USR Aleșd consideră necesară menținerea dialogului, între cetățenii orașului, primărie, consulul local și specialiștii în protecția animalelor și veterinarii, pe de alta parte pentru a găsi cele mai umane și cel mai puțin costisitoare soluții. În aceste condiții v-a sprijinii un program de incurajare a adopțiilor, un program pentru sterilizarea câinilor, unde, cu ajutorul partenerilor de la de ONG-uri în protecția animalelor și a medicilor veterinari, vor veni și cu un proiect pe care îl vor pune pe masa consiliului local și a primăriei.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,932FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI