Noi măsuri anti-COVID! Persoanele vaccinate pot circula liber, cele nevaccinate stau acasă

2582
Poliția Aleșd mașină
Foto ©️ AlesdOnline arhivă
 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Hotărârea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Unul dintre cele mai importante puncte din Hotărâre, dacă se publică în M.O. în forma comunicată inițial, se referă la carantina de noapte, care se aplică atunci când incidența infectărilor atinge 6/1.000 de locuitori.

Pe timpul carantinei de noapte persoanele vaccinate pot circula fără nicio restricție, doar cu certificatul digital UE sau cu certificatul de vaccinare. Asta în timp ce persoanele nevaccinate au dreptul să circule doar în baza declarației pe proprie răspundere și doar cu motive justificate.

Citește și:

Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:

a)  creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

b)  creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:

c)  * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru  persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

ZjAxNGE2MjdhYmVhOWUyMzEwMTUyMWFjMDY5YmMy

 

Urmărește-ne și pe Google News