Incendiu violent în localitatea Șerghiș, comuna Vârciorog. Focul a cuprins un fânar

645
Incendiu violent în localitatea Șerghiș, comuna Vârciorog
Foto ©️ ISU Bihor

Echipajele de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor(ISU BH), au intervenit pentru localizarea și lichidareaunui incendiu produs la o gospodărie din comuna Vârciorog și pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, unul dintre acestea (produs în Valea lui Mihai), afectând, prin fumul degajat, desfășurarea în bune condiții, a circulației rutiere, periclitând astfel siguranța participanților la trafic.

​În cursul nopții de marți spre miercuri, 31 martie, pompierii militari aleșdeni au acționat timp de peste trei ore pentru stingerea unui incendiu violent, care a cuprins un fânar din localitatea Șerghiș, comuna Vârciorog.

​Apelul, care sesiza producerea evenimentului, a fost primit în dispeceratul ISU BH, la cinci minute după miezul nopții, moment în care, la adresa indicată au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, din care două de stingere și unul de paramedici, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârciorog.

​La sosirea forțelor de intervenție, ardeau violent șigeneralizat peste 600 de baloți de fân și construcția în care erau depozitați, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la alte trei construcții.

​Echipajele de pompieri au acționat pentru stingerea incendiului până în jurul orei 03.10, reușind să salveze o anexă, lipită de construcția incendiată, locuința, aflată în imediata proximitate și un adăpost de animale. După lichidarea incendiului, pompierii au acționat în continuare la fața locului, până în jurul orei 04.00, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

​În urma incendiului, au ars fânarul, construit pe o suprafață de circa 60 de metri pătrați și baloții de fândepozitați în interiorul acestuia.

​Din fericire, nu au existat persoane rănite.

De asemenea ​în după-amiaza zilei de marți, 30 martie, echipajele de pompieri militari ale Stației Aleșd, Detașamentului Salonta și Stației Valea lui Mihai au localizat și lichidat trei incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Birtin, comuna Vadu Crișului, Salonta și Valea lui Mihai, suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate fiind de aproximativ două hectare.

Evenimentele menționate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea vegetației uscate.

incendiu vegetație

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

​Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; 

– Permis de lucru cu focul. 

​Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

​Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

​De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

​Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

​Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii  şi  să  nu  afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

       În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

       Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

        Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulaţie, urmare a scăderii vizibilităţii în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezenţa permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice. 

       Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, asfalt, bitum, ulei etc..

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.