5 focare de pestă porcină active în Bihor la porcii domestici

874
pestă porcină africană

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 21.02.2022- 18.04.2022, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 12 focare de boală noi, pentru care conform procedurilor specifice, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

 

În județul Bihor la data comunicării, sunt active 5 focare de boală, care afectează următoarele localități: Urvișul de Beiuș și Sânicolaul de Beiuș – comuna Șoimi, respectiv Fâșca – comuna Vârciorog.

Ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 8 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare în localitățile Rogoz, Șilindru, Mădăras, Ghenetea și Petreu.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat 1 caz nou, fiind afectat un nou fond de vânătoare – FV 45 Surducel – Bulz, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 22 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.