24.2 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

Vadu Crișului: Nu aprinde un foc, dacă nu esti în stare să stapânesti flăcările! 

Urmărește-ne și pe Google News

În cursul zilei de joi, orele 10.30, pompierii militari din Alesd si membrii Serviciilor Voluntar pentru Situații de Urgență Vadu Crisului au intervenit pentru localizarea și lichidarea a unui incendiu produs pe pășunea situata în zona numita Cutiș, din Vadu Crisului. A ars o suprafata de circa 5 hectare. 

- Publicitate -

 „Cu inimile şi cu focul să nu te joci niciodată”, este un citat celebru, pe care noi toti l-am auzit. Pe cand prima, este o chestiune privata, cea de a doua poate afecta o intreaga comunitate si sa produca efecte negative de proportii. Din pacate, in ultima perioada pe fondul unei secete, din ce in ce mai multe locuri-din inconstiinta, nepasare, etc. – incendiile de vegetație fac ravagii în România. A cosi cu chibritul, este deosebit de periculos! 

Reaminitim măsurile de prevenire a unor astfel de evenimente: 

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe și anexe gospodăreşti. 

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere crește în această perioadă pe fondul secetei și al temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul județului, instituţia noastră (ISU Bihor) reamintește bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. 

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permis de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. 

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri “nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. 

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. 

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: 

  • condiţii meteorologice fără vânt; 
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; 
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; 
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; 
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; 
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; 
  • supravegherea permanentă a arderii; 
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; 
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor. 

    Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: 
  • condiţii meteorologice fără vânt; 
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate; 
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; 
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; 
  • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; 
  • asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; 
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire. 

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: 

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; 

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI