3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

Vadu Crisului la Adunarea Generala a Asociatiei Romana a Localitatilor Centre de Ceramica Populara din Horezu

Vineri, 15 iulie 2022 a avut loc in orasul Horezu Adunarea Generala a Asociatiei Romana a Localitatilor Centre de Ceramica Populara. Judetul Bihor a fost reprezentat de comuna Vadu Crisului, membru al asociatiei din anul 2015. 

- Publicitate -

Pe teritoriul Romaniei, olaritul se practica din vremuri stravechi, arta mestesugului in sine trecand de mult granitele tarii, astazi reprezentand o importanta atractie pentru turistii din intreaga lume. In multitudinea de obiceiuri si mestesuguri traditionale din Romania, olaritul ocupa un loc de frunte, la ora actuala un numar de peste 800 de ceramisti fiind implicati in mod direct in aceasta meserie. 

ln anul 2007 s-a constituit in orasul Horezu (jud.Valcea) Asociatia Romana a Localitatilor Centre de Ceramica Populara, initial cu cinci mebri, avand ca scop constituirea intr-o retea nationala a oraselor, comunelor sau colectivitatilor teritoriale in care s-a dezvoltat in mod istoric o activitate de ceramica. Asociatia urmareste promovarea si schimbul in domeniile cultural, turistic, economic, de creatie, valorificarea patrimoniului, protejarea, incurajarea si sprijinirea creatiei autentice in domeniul creatiei populare. In prezent, parteneriatul s-a extins, membrii Asociatiei fiind localitatile: Horezu — jud. Valcea, Lungesti — Valcea, Vladesti — Valcea, Corund — Harghita, Sisesti — Mehedinti, Radauti — Suceava, Tomesti — Hunedoara, Calnic — Gorj, Terpezita — Dolj, Branistea — Galati, Slatioara — Valcea, Faget — Timis, Bals — Olt, Voinesti – Iasi, Vadu Crisului-Bihor, Baia Sprie-Maramures, in total 16, reprezentate la nivel de Consilii locale. Asociatia Romana a Localitatilor Centre de Ceramica Populara, in  anii de existenta, a desfasurat urmatoarele tipuri de activitati: intalniri ale reprezentantilor localitatilor membre ocazionate de evenimente dedicate ceramicii, intalniri la Camera Reprezentantilor — Bruxelles, participari la Adunarile Generale ale GECT — Cities of Ceramics (Bruxelles, Barcelona, Horezu), organizare expozitii si participari la targuri de ceramica, nationale si internationale si demararea de  proiecte europene.  

Adunarea Generala de vineri la Horezu a fost deschisa de catre Eugen Savulescu, Directorul ArCC, care a prezentat un raport de activitate si unul financiar pe anul 2021. La activitatea nationala a scos in evidenta realizarea Centrului Cultural Olari de catre UAT oras Horezu, investitie derulata prin Compania Nationala de Investitii, includerea intre masurile de finantare ale GAL Microregiunea Horezu a unei masuri care sprijina dezvoltarea mestesugului ceramicii, initierea unui proiect cu finantare directa de la Bruxelles de catre un applicant privat, in parteneriat cu UAT Horezu, pentru realizarea unei tabere de ceramica; iar la cea internationalprintre altele participarea la Adunarile Generale ale AeuCC din 10 decembrie 2020 si 16 decembrie 2021, paticiparea la proiectul CLAY-Interreg Europe.

A urmat apoi o prezentare de catre d-na Alexandra Sarbu, a proiectului CLAY-Interreg Europe derulat de ADR Sud-Vest Oltenia. Avand in vedere faptul ca la alegerile din 2020 in cinci din localitatile membre al Asociatiei s-au schimbat primarii, s-a supus la vot actualizarea tabloului reprezentantilor administratiilor in urma modificarilor survenite. Astfel a fost ales cu mandate pana in 2024 primarul orasului Horezu, dl. Sardarescu Nicolae  ca presedinte al Asociatiei si dl. Katona Mihály,primarul orasului Corund ca vicepresedinte. Directorul executiv al asociatiei in urma votului a ramas Eugen Savulescu, cu mandat pana in anul 2026. S-a trecut apoi la prezentarea activitatilor si initiativelor Gruparii Europene de Cooperare Teritoriala “Orasele Ceramicii”, for European in care Asociatia Romana a Localitatilor Centre de Ceramica Populara, are calitate de membru fondator, impreuna cu organizatiile similare din Franta, Spania si Italia care au constituit acest Grup European de Cooperare Teritoriala ( GECT), în cadrul juridic definit prin regulamentul nr. 1082/2006 al Parlamentului European si al Consiliului European din 5 iulie 2006. Acest organism european, are ca obiectiv general realizarea de actiuni de cooperare teritorială cu scopuri de dezvoltare si coeziune economică si sociala a localitatilor centre de ceramica din Europa si vizeaza realizarea urmatoarelor obiective specifice: identificarea, promovarea si implementarea proiectelor si actiunilor comune de cooperare europeana in sprijinul membrilor săi; valorificarea, protejarea, conservarea si difuzarea patrimoniului artistic etnografic al ceramicii europene, dezvoltarea turistică culturală a teritoriilor și a localitatilor membre avand ca reper si axa comuna ceramica locala, nationala si europeana; Îmbunătătirea tehnicii mestesugului în domenii cum ar fi designul traditional si contemporan, procesele de productie, noile materiale si tehnici de productie, implementarea unor strategii de marketing; promovarea formării profesionale în domeniul ceramicii, cu scopul de a mări competivitatea în domeniu; organizarea de evenimente internaționale (congrese, seminarii, ateliere, expozitii, târguri si alte evenimente similare) pentru a ameliora difuzarea informației si a bunelor practici în domeniile de competentă ale reprezentantilor centrelor afiliate; ameliorarea proceselor de productie a ceramicii pentru a mari eficienta energetică, pentru a reduce poluarea si pentru a ameliora managementul deseurilor specifice cu scopul de a îmbunătăti starea mediului înconjurător si calitatea vietii cetătenilor, promovarea creării de noi Asociatii nationale ale localitatilor ceramicii cu scopul de a mări domeniul teritorial al AeuCC. Realizarea de actiuni si de servicii comune cu obiectiv de creștere coeziunii economice si sociale a teritoriilor acoperite de Grup.

La punctual de “Diverse” membrii prezenti au hotarat introducerea in Statutul Asociatiei a posibilitatii desfasurarii Adunarilor Generale si in sistem on-line, evaluarea stadiului de conservare si dezvoltare a centrelor de ceramica din localitatile membre in vederea elaborarii unui Plan national de actiune in domeniul ceramicii si initierii unor propuneri legislative de sprijinire a olaritului si a localitatilor care sustin mestesugul; participarea la actiuni europene ale AeuCC ( Argilla2022-Faenza, Italia 2-4 septembrie 2022) si la Adunarea Generala a AeuCC din decembrie in Franta. Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crisului a initiat ca si Asociatia sa propuna mesteri olari la Ministerul Cuturii pentru obtinerea titlului de “Tezaur Uman Viu” si a facut o paralela intre Ungaria si tara noastra, unde cu un asemenea titlu(inmanat anual in cadru festiv de Ziua Ungariei, chiar in contextul pandemiei cu numar de participant mai restrans) mesterul popular obtine si o renta viagera de 120.000 de forinti neimpozabili pe luna; pe cand la noi si diplomele obtinute sant transmise celor 10-12 premiati din toata tara prin posta la primarii. Totodata a facut invitatie- reprezentantilor celor 10 centre prezente la Targul Mesterilor Populari din Oradea, care se va desfasura la sfarsitul saptamanii viitoare in Parcul Balcescu in organizarea Muzeului Tarii Crisurilor. Ceilalti reprezentanti au mai ridicat necesitatea infiintarii unor clase cu profil olarit (numarul olarilor scad din an in an) si lipsa unei Legi al mestesugurilor, care in Italia exista din 2009, respectiv Franta din 2013.

In final viceprimarul din Vadu Crisului a inmanat celor prezenti cate o carte cu Valorile patrimoniale ale comunei de pe valea Crisului Repede si obiecte de olarit provenite de la Hasas Petru (Tezaur uman viu in 2021) Galeriei de artă populară contemporană, ce funcţionează în sălile Casei de Cultură “Constantin Brâncoveanu” din Horezu, unde fiecare zona ceramica are vase expuse. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI