Vadu Crișului: Festivalul “Tradiții culturale pe valea Crișului – Din vatra satului”

1231

Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, în parteneriat cu Asociația Culturală „Moșuț”, Primăria si Consiliul Local Vadu Crisului a organizat duminica, 22 mai 2022, ediția a VI-a al Festivalului “Tradiții culturale pe valea Crișului Repede – Din vatra satului” . La eveniment au participat elevi de la opt școli din județul Bihor. 

 

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Manifestarea care a avut loc duminica la caminului cultural, sala care a fost frumos împodobită cu piese ornamentale din bogata și frumoasa zestre țărănească, cu covoare viu colorate și șterguri meșteșugite în război. Incepand cu orele 12 a incercat ca sa dezvaluie iubitorilor de traditii autentice, latura mistica a lumii traditionale, prin reconstituirea unor practici sociale sau traditii, pline de insemnatate, specific obiceiurilor de peste an. 

Recuperarea valorilor trecutului si transmiterea acestora catre generatia actuala si cea viitoare, reprezinta nu doar un demers de cercetare stiintifica in sine ci si o datorie onoranta pentru cel care cunoscandu-le isi asuma perpetuarea acestora. Presupune totodata pricepere si disponibilitate. In satul romanesc traiesc din ce in ce mai putini oameni in comportamentul carora se recunosc elemente traditionale ale culturii taranesti, cu aplicabilitate in viata de zi cu zi. Prea putini si uneori deja prea in varsta pentru a putea revigura singuri unele elemente ale culturii populare autentice. De aceea sarcina dascalului de azi este si aceea de a continua inregistrarea, conservarea, promovarea, popularizarea a ceea ce a mai ramas din traditiile noastre populare autentice, care au o valoare inestimabila pentru istoria si cultura romaneasca dar si pentru cea europeana, afectata de globalizare. 

Concurenții s-au putut înscrie la următoarele secțiuni: I. Soliști vocali, II. Solisti instrumentisti, III. Obiceiuri de peste an, IV. Dans popular, V.Pictura, icoane pe sticlă. Prestația copiilor a fost evaluată de un juriu de specialitate prezidat de catre doamna Biris Mihaela, inspector de specialitate. 

Festivalul – Concurs “Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede – Din vatra satului”, aflat la ediția a V-a a avut drept scop cunoașterea particularităților folclorului zonal, regional și național, stimularea interesului pentru această sferă de activitate, descoperirea, susținerea și promovarea tinerelor talente care să ducă mai departe tradițiile folclorice specifice zonei. Coordonatorii proiectului au fost prof. Maria Mălai și prof. înv. primar Liana Boț. Manifestarea a fost o oportunitate prin care elevii din cele 8 școli participante au luat contact direct cu valorile culturale, s-au întors la izvoare, la tot ce este autentic, pentru a se constitui în ceea ce trebuie să numim cu dragoste și mândrie „identitate națională”.

Dupa deschiderea evenimentului de catre elevele Iulia Lazar si Boer Denisa a inceput concursul propriu zis, urcand pe scena si prezentand programele elevii sositi de la Scoala Gimnaziala “Alexandru Roman” Auseu, Liceul Teoretic „Gabriel Tepelea”Borod, Scoala Gimnaziala nr. 1 Bulz, Colegiul National “Emanuil Gojdu”, Oradea, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Oradea, Scoala Gimnaziala  Nr.1 Rosia, Liceul Tehnologic Nr.1 Suncuius si Colegiul Tehnic nr.1 Vadu Crisului. In cadrul evenimentului au urcat pe scena solistii vocali, cu obiceiuri de peste ani, solistii instrumentisti respectiv formatiile de dansuri populare.

Dupa spectacolul artistic a avut loc premierea tuturor participantilor prezente la editia a VI-a al festivalului. La categoria “Solisti vocali” locul I. a obtinut Maria Raluca Cseke de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Oradea si Usvat Denisa, Pupea Emilia (Scoala Gimnaziala  Nr.1 Rosia), loc. II. Filip Mut (Colegiul National “Emanuil Gojdu”), loc III. Anastasia Parus (Colegiul National “Emanuil Gojdu”).

La categoria” Obiceiuri peste an” loc.I. Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crisului, loc.II. Scoala Gimnaziala  Nr.1 Rosia, loc.III. Liceul Teoretic „Gabriel Tepelea”Borod.

La categoria “Solisti Instrumentisti” juriul a acordat tuturor participantilor locul I. (Alex.Mudura, Veres Ionut, Vlad Chira – Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crisului si Raul Rostas, Scoala Gimnaziala “Alexandru Roman” Auseu.

La categoria “Dans popular” loc.I. Liceul Tehnologic Nr.1 Suncuius, loc.II. Scoala Gimnaziala nr. 1 Bulz.

 

Urmărește-ne și pe Google News