Vadu Crișului: curățenie pe Crisul Repede

163

Miercuri la pranz in cadrul “Campionatului bihorean al curateniei” 28 de ambarcatiuni si aproape 80 de persoane (elevi, profesori, consilieri locali, angajati ai ABA Crisuri) au ecologizat malurile si raul Crisul Repede  in rezervatia naturala, intre zona numita Ciunta si podul nou din defileu.  

 

Estimările arată că în 2050 vom avea în apele planetei mai mult plastic decât pește. Cu destinul de succes pe care i l-am asigurat acestui material în ultima jumătate de secol, s-ar putea să ne trezim că plasticul se upgradează și începe să depună icre. Așa că, dacă avem cumva norocul să prindem peștișorul de aur, una dintre dorințele noastre ar fi diminuarea poluării de acest tip. Asta în cazul în care peștișorul de aur nu va fi tot din plastic. 

România este în trendul mondial, deci nu stăm bine deloc. Evaluările vorbesc despre tone de plastic transportate anual pe Crisul Repede, fluviul care adună aproape tot ce curge  de la Izvorul Crisului pana la granita. Apa a dat viaţă memoriei. Viaţa a dat apei un sens. Iar memoria şi sensul au creat conştiinţa – această curgere care nu se repetă.  

Dorința de a aduce o schimbare ce trezește din „amorțeală” comunitatea din care face parte și de a oferi un model pe care tinerii să îl poată urma l-au motivat si pe baietii de la SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului să devină sprijinul nostru comunitar in activitatea de a curati cursul Crisului. 

“Fiecare dintre noi este o picătură de apă şi, împreună, formăm un râu. Să depunem cu toţii efortul ca apele din România să fie cât mai bine gestionate şi cât mai curate”, a spus Ana Varga. 

Insufletiti de aceste ganduri aproape 80 de persoane s-au adunat miercuri la pranz la baza firmei SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului, au incarcat barcile, caiacele pe masinile de transport, s-au echipat in costume neoprene si au fost transportati spre Suncuius, in zona numita Ciunta. Aici dupa un instructaj cei prezenti au urcat in ambarcatiuni si echipati cu manusi si saci pentru gunoaie au inceput ecologizarea malurilor si al raului. La orele 16.30 barcile incarcate cu deseuri soseau pe rand langa platoul de la pod. De nu erau in saci ci expuse pe platou, puteam concura cu Targul de toamna de la Negreni din lucrurile ce au fost pescuite din Cris si o zi intreaga aveau ce admira vizitatorii, fara ca sa se plictiseasca. Dupa eveniment voluntarii au fost invitati la un bograci. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.