Traseele turistice Traseul Via Ferrata din Peretele Zânelor atrage din ce în ce mai mulţi turişti la Vadu Crişului

237
Raftingul, atracţia zonei Vadu Crişului - © Foto: Ioan Hasas
Raftingul, atracţia zonei Vadu Crişului - © Foto: Ioan Hasas

Traseele de Via ferrata sunt trasee montane prevăzute cu cabluri, scări şi poduri metalice. Sunt de regulă trasee prin zone de stâncărie sau direct pe stâncă, diferenţa principală între traseele de caţărare şi traseele de via ferrata este că pentru traseele de via ferrata nu mai trebuie să-ţi iei corzi cu tine, pentru ca pe traseu sunt instalate aşa-zise corzi fixe.

 

Primele via ferrata au fost făcute în Primul Razboi Mondial. Atunci, Munţii Dolomiti au fost un adevărat „câmp” de luptă, trupele austriece şi cele italiene au luptat nu numai unele împotriva celorlalte, dar şi cu condiţiile vitrege din munţi. Mii de militari au murit din cauza frigului, în urma căderilor sau a avalanşelor. Drept urmare, pentru a-i ajuta să se deplaseze mai uşor la altitudini aşa de mari, s-au montat trepte, cabluri şi scări care să-i ajute să urce pe versanţii abrupţi.

 

Sursa: Bihon

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.