Târgul de la Vama Sării, la a 52-a ediție (foto)

1089
 

Targul de la Vama Sarii a ajuns anul acesta la editia a 52-a, fiind unul dintre cele mai longevive manifestari etno-folclorice din judetul Bihor. Dealungul anilor folclorul, obiceiurile şi tradiţiile populare locale s-au asociat si cu modernul.

 

Asezata acolo unde apele Crisului Repede se elibereaza din chingile Muntii Pădurea Craiului şi Munţii Plopişului comuna Vadu Crisului a constituit, la începutul Evului Mediu, un loc de trecere şi vămuire a căruţelor şi plutelor cu sare şi lemn ce veneau din Principatul Transilvaniei spre centrul Europei. Mărturie legată de această activitate stă turnul aflat la intrarea în defileu pe o stâncă verticală construit la 8 metri înălţime faţă de sol, „Casa Zmăului”, care reprezintă un martor al începutului Evului Mediu în aceste locuri. Turnul era destinat supravegherii traficului pe Criş şi drumul de pe malul stâng al râului. Denumirea serbarii este atestata de documente din Evul Mediu potrivit carora la Vadu Crişului, pe Crişul Repede, activa fara intrerupere un punct vamal. De mai mult de o jumatate de secol sărbătoarea de la Vama Sării se organizează anual în luna iune. 

Vadu Crişului, in aceste zile zi se sărbătoreşte pe sine, identitatea definită pe baza valorilor locale. La manifestare localnicii vor să evidenţieze ideea de stabilitate, pentru aceasta este foarte potrivită introducerea tradiţiei populare în structura festivităţii. Elementele folclorice apar ca simboluri ale continuităţii. Definirea identităţii locale presupune interpretarea actuală a trecutului istoric şi a culturii populare. Membrii comunităţii locale vor să anime trecutul, să-şi păstreze identitatea prin tradiţii, artă populară, muzică populară, dans popular. Elementele folclorice evocate cu prilejul sărbătorii de la Vama Sării actualizează atractiv tradiţiile populare. Participanţii activi ai festivalului traversează satul, pe străzi intră în contact direct cu publicul. Totuşi, locul central al festivalului folcloric rămâne scena ridicată pe terenul de fotbal. Evocarea tradiţiilor se petrece atât pe plan artistic cât şi pe cel gastronomic. Concursul de pregătit bograci echivalează cu prezentarea bucătăriilor din localităţile vecine sau a celor din comunele înfrăţite, devenind bun prilej pentru a stabili relaţii de colaborare sau de prietenie. 

Spectaculozitatea evenimentului este garantată de  focul de artificii şi de lansarea de porumbei voiajori. În cazul Vadu Crişului, prin spectaculozităţile de la Vama Sării intră în oferta turistică şi contextul natural, precum trecutul istoric şi cultural a localnicilor. Completându-se reciproc, programele consolidează tocmai acest aspect unic al localităţii. De o însemnătate simbolică este şi cercul oaspeţilor invitaţi la manifestare. Prestigiul social al invitaţilor, interesul regional, naţional, cel de dincolo de hotare ilustrează importanţa evenimentului. Participarea politicienilor cunoscuţi sporeşte, de asemenea, însemnătatea zilei satutului. În ziua satului poartă importanţă deosebită relaţiile dintre oraşele înfrăţite, precum şi relaţiile cu localităţile învecinate, apropiate. Reprezentanţii acestor localităţi sunt implicaţi în organizarea manifestărilor. 

Vamuirea plutei cu sare s-a efectuat sambata la orele 17.30 la podul de intrare in defileu apoi pe scena montata pe terenul de fotbal  primarul Cosma Dorel a deschis evenimentul. De la ora 18.30 pe scena au urcat apoi formatiile artistice din comuna Vadu Crisului si programul a continuat cu spectacolul oferit de catre Ionica Morosanu si Ducu Bertzi si terminand cu o discoteca in aer liber. Seara invitatii din Ungaria s-au intalnit la o masa comuna cu consilierii locali din Vadu Crisului si cu familiile gazde. La eveniment cei prezenti au fost salutati pe langa primarul Dorel Cosma si de catre conducatorii delegatiilor din localitatile infratite. 

Pe o vreme splendida, ziua de duminică 26 iunie, a debutat la ora 9 cu demararea concursului „Cea mai gustoasă mâncare” în care s-au întrecut 4 echipe.   Dupa defilarea formatiilor artistice din centru la terenul de fotbal  de la 12,30 a avut loc deschiderea oficala a targului. Au onorat evenimentul, Ilie Bolojan, presedintele CJ Bihor, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, Cociuba Vasile, primarul comunei Varciorog, Ancuta Schiop, directoarea Bibliotecii Judetene  precum și primarii comunelor înfrățite, din Ungaria.:  Nagy János, primar al comunei Felsőpakony, Rostas Péter viceprimar al comunei Székkutas si Levai Eniko, directorul executiv al Managmentului Destinatiei Turistice din Hajduszoboszlo. Vorbitorii au felicitat edilii comunei și pe locuitorii săi, pentru acest eveniment, dorindu-le distracție plăcută. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 52 de porumbei voiajori, simbolizand editia a 52. a Targului de la Vama Sarii. Programul concurs-festival Targul de la Vama Sarii cu participarea formatiilor artistice de pe Valea Crisului Repede, in organizarea Centrului Cultural al judetului Bihor si a tinut pana la orele 19, participand formatiile Ansamblul slovac Polanca din Alesd, Floarea Borodului din Borod, Ansamblul Pacsirta,Tilegd, Codrenii Bihorului din Rosia, Dor Suncuian din Suncuius, Floarea Barcaului din Marghita, Datina din Alesd si Mosut din Vadu Crisului. Prezentatoare a fost Violeta Gherman.

La ora 16, după o lungă și dificilă deliberare, juriul a stabilit premiile pentru echipele participante la concursul de gătit. Premiul I a fost decernat echipei din Szekkutas, Ungaria premiul II echipei Loyali Aleșd, locul III USR Vadu Crisului. A mai fost acordat un premiu special echipei din Vadu Crișului. 

Dupa o prezentare de karate, de la ora 19 pe scena au urcat pe rand interpreti consacrati ca Gabor Tamas, Otilia Haragos Seghedi, Fratii Jdieri si Proconsul. Evenimentul s-a terminat cu foc de artificii. 

Pe perioada Targului a functionat un atelier interactiv de tir cu arcul si un parc de distractii.

 

Urmărește-ne și pe Google News