26.5 C
Aleşd
marți, 21 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

S-a sfintit stalpul funerar al fostului ghid al pesterii din Vadu Crisului

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

Sambata, 14 august 2021 de la ora 18.30 in prezenta a peste 120 de persoane in cimitirul reformat s-a sfintit stalpul funerar ridicat in memoria lui Géczi Kál Mihai, fostul ghid al pesterii de la Vadu Crisului. 

Viața este doar o etapă importantă. O pauză înainte de a ajunge acasă. Un loc simplu unde să te odihnești și să fii înainte de a ajunge în eternitate. “Moartea, singurul nemuritor care ne tratează pe toți la fel, a cărui milă, pace și refugiu sunt pentru toți – cei păcătoși și cei puri, cei bogați cât și cei săraci, cei iubiți și cei neiubiți”, a spus  Mark Twain. Moartea este cuibul pasărei-phoenix. Omul care moare este asemenea unui astru ce asfințește, dar care se înălță mai strălucitor în altă emisferă.

La aproape 6 luni din momentul in care inima lui Géczi Kál Mihai a incetat sa mai bata, la initiativa domnului Hasas Ioan, presedintele Asociatiei Pro Rev Vadu Crisului si viceprimarul comunei, in cimitirul reformat a fost sfintit un stalp funerar in amintirea celui care peste 20 de ani a fost ghidul pesterii din Vadu Crisului. Pe langa frumusetile naturii din defileul Crisului Repede, numele Lui a devenit un brand, avand prieteni romani, maghiari, slovaci, din tara si din strainatate. Natura este instrumentul lui Dumnezeu, dar arta de a prezenta, de a expune vizitatorilor frumusetile acesteia – este cel al omului, si a fost al lui nea Misu.

Ciprian Blejan

Primul care a luat cuvantul la evenimentul de sambata a fost viceprimarul. ”Majoritatea celor care santem azi prezenti, am avut ocazia ca sa-l cunoastem personal pe domnul Géci Kál Mihai, pe Misu bacsi. Din aceasta cauza doresc ca sa vorbesc doar de ce am ales ca sa  ridicam in memoria lui chiar un stalp funerar. Aceste monumente cioplite din lemn au aparut de peste 1000 de ani si au ramas sa fie folosite in cimitire si pana in zilele noastre. Ele au devenit simboluri si in general se ridica in cinstea acelor persoane, care prin munca si activitatea lor au contribuit la ridicarea sociala, cultural- sportiva a comunitatilor unde au trait. Si domnul Misu, a fost un asemenea om. A fost membru activ al teatrului de amatori din Vadu Crisului, al echipei de fotbal, a fost epitropul bisericii reformate si timp de mai multe decenii ghidul pesterii de la Vadu Crisului. Numele lui era asociat deja cu pestera. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” a spus printre altele Presedintele asociatiei.

Dupa dezvelirea stalpului funerar de catre familie si momentul religios oficiat de catre preotul reformat Papp Csaba, de la dl. Hasas cei prezenti au aflat, ca sant 6 simboluri  cioplite pe stalpul funerar de 3.5 m inaltime si realizat de catre Sipos Béla din Salard, care reprezinta urmatoarele: 

  1. Decedatul a fost un om invatat; 
  2. Decedatul este dedicat Soarelui; 
  3. Isi ia ramas bun nevasta; 
  4. Iau ramas bun cei doi fii cu familiile; 
  5. Isi ia ramas bun biserica. 
  6. A trait 58 de ani 

Moartea este o datorie pe care fiecare nu o poate plăti decât o singură dată, a spus William Shakespeare. Dar creștinul se naște muritor și moare nemuritor. Si doar acei oameni mor, care sant uitati. Noi nu te vom uita Misu bacsi! 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,527FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI