24.2 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

Reabilitarea cabanei Vadu Crișului se apropie de final

Urmărește-ne și pe Google News

Lucrările de reabilitare a cabanei, un loc de suflet pentru nenumărate generaţii de oameni din Bihor, au ajuns la 95%.

- Publicitate -

Cabana de la Vadu Crișului are o vechime de peste 100 de ani și a fost cumpărată în 2004 de CJ Bihor de la o urmașă a familiei Mateescu, care a cumpărat-o în perioada interbelică. A fost construită între 1903 şi 1905 de contele Zichy și era loc de recreere şi întâlnire al aristocraţiei de început de secol XX.

În urmă cu doi ani, prin februarie, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru reconstruirea cabanei, în timp ce lucrurile propriu-zise au început în august. Așa cum a transmis la vremea respectivă CJ Bihor, lucrările de reabilitare au fost realizate în condiţii speciale, fără posibilitate de acces auto.

Procesul de reabilitate a fost dificil, deoarece toate materialele necesare au trebuit să fie transportate pe calea ferată și ulterior trecute, cu ajutorul unor cabluri aeriene, peste Crișul Repede”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Proiectul de reabilitare este finanțat din fonduri europene, valoarea totală a lucrărilor este de 2,7 mil. lei.

Aflată lângă peștera și cascada de la Vadu Crișului, cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI