15.3 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

Proiect comun Hajduszoboszló – Vadu Crișului

Urmărește-ne și pe Google News

In cadrul unui proiect comun finantat de catre Fundatia BGA din Ungaria, o delegatie de 12 persoane din Vadu Crisului a facut cunostiinta cu posibilitatile oferite de orasul Hajduszoboszló din Ungaria. Peste o saptamana comuna de pe valea Crisului Repede va primi o delegatie similara. 

- Publicitate -

Delegatia din Vadu Crisului a ajuns joi la Hajduszoboszló si au fost primiti de catre primarul Czeglédi Gyula la Muzeul Bocskai din oras, unde in cursul anului trecut printr-o investiție  în valoare de aproximativ 420.000 EUR s-a construit o noua aripă modernă de 200 mp. a muzeului, așa-numita “Trezoreria domnească” si s-a îmbogățit  cu două bijuterii de încoronare maiestuoase. Ambele sunt legate de omonimul muzeului, principele transilvanean István Bocskai. Dupa salutul primarului din Hajduszoboszló, posibilitatea de a participa in acest proiect comun a fost salutată de catre primarul Cosma Dorel din Vadu Crisului.

A urmat apoi vizionarea muzeului. Dintre obiectele deosebite expuse se remarcă prin valoare și execuție artistică coroana pe care Bocskai a primit-o de la sultanul turc. Circula mai multe variante privind originea sa. Unii spuneau că a fost făcut special pentru Bocskai in Constantinopol, alții o considerau o lucrare de aurare persiană, dar exista și părerea că ar fi o coroană imperială bizantină  reparată și facuta cadou principelui. Astăzi, ultima varianta pare cea mai probabilă. Partea inferioară a coroanei închise de aur este diadema, căptușită cu crini, frunze și mărgele. Suprafața sa este, de asemenea, decorată cu smaralde, turcoaze și rubine; deasupra crinului din mijloc se vede o cruce. Partea superioară, cupola, este împărțită în opt prin rânduri de perle. În vârful cupolei se află o coroană mică din frunze de aur, decorată tot cu perle, cu o piatră de smarald în mijloc. După moartea lui Bocskai, coroana a fost dusă la Viena de palatinul György Thurzó în 1610. Coroana originala poate fi văzută în expoziția permanentă la Kunsthistorisches Museum din Viena. Pe lângă coroană, una dintre însemnele regale ramase ale principelui Bocskai este și sceptrul. Capul sceptrului este din argint aurit, împodobit cu motive vegetale, sub care se află o sferă acoperită cu email albastru. Mânerul este înconjurat de trei bretele largi de argint aurit. Bretelele și capul sunt împodobite cu 60 de turcoaze. Probabil că și sceptrul i-a fost dat lui Bocska de către turci. A fost realizat intr-un atelier de aurarie din Cluj-Napoca. După moartea lui Bocskai, sceptrul a devenit proprietate privată și a fost păstrată multă vreme la Muzeul Bruckenthal din Sibiu. Astazi apartine colectiei Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. Muzeele din Viena și București au dat permisiunea doar Muzeului Bocskai din Hajdúszoboszló să facă copii nobile și autentice ale acestor opere de artă originale. Dupa vizitarea muzeului oaspetii au intrat la Centrul de recuperare balneara.

Vineri, dupa micul dejun a urmat o vizita de lucru la Centrul de informatii turistica care a fost realizat impreuna cu Vadu Crisului printr-un proiect comun HURO-la strand si la centrul Hungarospa.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI