O nouă ediție a Târgului de la Vama Sării 

5055
targul-de-la-vama-sarii-sursa-foto-vinsieu-punct-ro

Dupa o pauza de doi ani din cauza pandemiei, pe 25 și 26 iunie 2022, la Vadu Crişului se organizează o nouă ediţie a Târgului de la Vama Sării, cu tradiţionala sosire a plutei cu sare, concurs de gătit şi o serie de concerte, unele cu invitaţi celebri, precum Proconsul si Ducu Bertzi. 

 

În istoria comunei Vadu Crișului, „Târgul de la Vama Sării” a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice readuse în actualitate, reprezintă o punte peste timp, a ajuns in acest an la ediția cu numărul 52. De-a lungul existenței sale manifestarea s-a bucurat o intensă popularizare în mass – media românească ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri.

Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în evul mediu, când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal între Principatul Transilvania și restul Imperiului Austro-ungar. Vameșii rețineau o parte din sare , adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m. înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație. Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de ”Casa Zmăului”. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor.

Sâmbata de la 17.30 este programat evenimentul întâmpinării plutei cu sare apoi  de la 18.30, pe scena amplasata pe terenul de fotbal vor urca interpreţi locali, iar de la ora 21 va fi momentul Ducu Bertzi, Ionica Morosanu, respectiv discotecă în aer liber. 

Sărbătoarea va continua duminică, când de la ora 9 va începe concursul „Cea mai gustoasă mâncare a Târgului”, iar de la 11.30 formaţii artisitice vor defila din centrul satului până la terenul de fotbal, unde vor participa la un festival in organizarea Centrului de Cultură Bihor, apoi vor urca pe scena interpreti ca Tamas Gabor (Ungaria), Otilia Haragos Seghedi si Stangaciu, Fratii Jdieri si Proconsul. 

Sărbătoarea va fi marcată şi cu un foc de artificii, programat la 23.30, şi urmat de discotecă în aer liber. 

Pe perioada târgului, pentru tineri va fi amenajat şi un parc de distracţii şi un atelier interactiv de tir cu arcul organizat de Clubul Sportiv Redpoint. 

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Centrul de Cultură Bihor şi Căminul Cultural Vadu Crişului. 

 

Urmărește-ne și pe Google News