Noi suntem ceea ce faptele noastre sunt. ” (Tudor Vianu) – In memoriam inv. Florica Miere (1953-2021)

2297
inv. Florica Miere
inv. Florica Miere

Când Dumnezeu a creat învăţătorul, a chemat toţi îngerii şi i-a întrebat: Cum ar trebui să fie un învăţător? Îngerii i-au dat mai multe răspunsuri: Să-i iubească pe copii! Să rămână mereu elev, învăţând continuu pentru a transmite învăţăceilor lui cunoştinţe actuale şi de valoare! O fiinţă care să rămână veşnic tânără, amabilă, întelegătoare, modestă, creativă şi corectă! Să aibă cele trei perechi de ochi: cu o pereche să vadă în timp ce scrie la tablă sau citeşte, cu alta să vadă ce nu ar trebui, iar cu ultima, să se poată uita la elev când acesta este obraznic şi trebuie să-i spună: ,,Te iert, altă dată să nu se mai întâmple! ’’Să poată preda lecţia când copilul îi este bolnav acasă sau el însuşi suferă de vreo boală! O fiinţă care, deşi uneori firavă, este în stare să stăpânească prin tact pedagogic şi talent o clasă de elevi, uneori mai înalţi sau mai puternici decât el! Când a auzit aceste răspunsuri, Dumnezeu le-a spus îngerilor: Acestei fiinţe, care primeşte atât de puţin şi dă sau i se cere atât de mult, mai trebuie să-i adăugăm ceva! Ce? au întrebat toţi îngerii în cor.

Si Dumnezeu le-a răspuns: Lumină, multă lumină, pentru ca flacăra învăţătorului să nu se stingă niciodată! Intradevar, Doamna invatatoare Florica Miere a fost un om – lumina, care a daruit liniste, bunatate, dragoste, sfaturi bune si in fiecare zi a oferit culorile sufletului sau fara sa astepte nimic in schimb. A fost ,,un zâmbet cald, un glas duios, ochi îngăduitori, minte ascuțită si mâini dibace – un alt Domn Trandafir”. 

,,Sunt un dascăl… Și mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta în fiecare zi,, (John Schaltter). Astfel cred că gândea și doamna Florica în fiecare dimineata când se îndrepta spre școală. Dar ,,A educa e mai greu decât a studia, de aceea sunt puțini EDUCATORI în mulțimea de învățați. ,,a spus Vasile Conta. Intradevar, Ea a fost un Educator, care cu responsabilitate, rabdare si dedicare profesionala a deschis si lustruit mintile tinerilor catre cunoastere si dragoste de carte, a rafinat caracteresi prin puterea exemplului personal-cu o familie frumoasa cu trei fete – a EDUCAT ca elevii sa devina in aceasta lume OAMENI. Și-a dedicat întreaga viață copiilor, a fost fidelă meseriei, cu multă răbdare, înțelegere și mereu cu zâmbetul pe buze, i-a învățat nu doar să scrie și să citească, dar și să aibă încredere în ei, să gândească mereu corect, să fie buni, să-și iubească țara și limba pe care o vorbesc. A avut un rol decisiv la formare a generații întregi de copii, care au devenit adulți realizați. Cu un tact pedagogic debordant, cu o simțire aleasă, cu o vocație interioară, a urmărit cu emoție evoluția elevilor și aprivit lumea prin ochii lor. Cuvintele ei întotdeauna erau pline de atenție, de bunăvoință, de apreciere, de urări de binePrin credința, decența și smerenia sa radia o continuă sărbătoare înfrumusețând clipele celor din jur. În ciuda faptului că, precum în viața fiecărui om, și în a ei se învăluiau necazurile cu bucuriilelacrimile cu zâmbetele, ea avea mereu puterea lăuntrică să privească viața cu o gândire pozitivă. Știa atât de bine că nu există soare fără nori și că după fiecare iarnă va urma o primăvară însorită și copleșită de un parfum paradisiac.

„Omul isi poate lua cunostintele numai de la om. Asa bazinul se umple cu apa, focul se aprinde cu foc iar sufletul se modeleaza datorita sufletului altui om…”, spunea Tagore. Si noi prin doamna Invatatoare am cunoscut un suflet curat, cu o formație intelectuală deosebită și cu niște capacități empatice și socialedeosebite. A fost un exemplu de dăruire și profesionalism; calități care au făcut-o să fie apreciată, respectată și admirată nu numai de părinți și elevi, dar și de colegi si de toata comunitatea din satul Birtin si din comuna Vadu Crisului. Multumim cei 39 de ani de muncă (s-a angajat la 1 septembrie 1973 si s-a pensionat pe data de 5 mai 2012), ani în care a avut un rol decisiv la formarea a generații întregi: ,,copiii de azi,, și ,,copiii de ieri,, care au devenit în timp adulți realizați.

Multumim Bunului Dumnezeu, ca l-am putut cunoaste, ca a trait si a muncit in comunitatea noastra si credem că numele doamnei Florica Miere va fi scris cu litere de aur în Cartea Vieții, în rândul celor „drepți” și „aleși”.

Să-i fie țărâna ușoară și somnul lin în eterna pace a împărăției divine!

Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crisului