1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Maslu de obste la Tomnatic

La biserica ortodoxa din satul Tomnatic a avut loc duminică, 28 august 2022, începând cu ora 14:00, Taina Sfântului Maslu de obște. La eveniment venind pe jos, cu tractorul, cu autoturismele-au participat peste 100 de credinciosi. 

- Publicitate -

De mai bine de doua milenii, Biserica Ortodoxa a pus la dispozitia credinciosilor foarte multe mijloace prin care omul sa isi traiasca viata in mod corect, sanatos, linistit, ferit de necazuri, boli si lipsuri materiale si spirituale. Sfantul Maslu este una din cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii prin care preotii se roaga pentru cei bolnavi sau in nevoi, care primesc tamaduirea de bolile sufletesti si trupesti, in urma mirungerii lor cu untdelemn sfintit 

Epistola Sfântului Apostol Iacob este cea care atestă originea practică a Tainei Sfântului Maslu, atunci când Apostolul vorbeşte de vindecarea celor bolnavi prin „rugăciunea credinţei”: „De este cineva bolnav să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15). Vindecarea bolnavului constă în credinţa sa în Dumnezeu, unită cu rugăciunea preoţilor şi chiar faptul că bolnavul cheamă preoţii să se roage pentru el implică credinţa lui în lucrarea lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, prin aceasta făcând-o  lucrare a Harului lui Dumnezeu cu scopul de a-l vindeca (sufletește și trupește) și întări pe om. In Biserica Ortodoxă se practică foarte mult Maslul de obște, adică săvârșirea acestui serviciu divin pentru toată comunitatea sau pentru cei care vin în Biserică pentru a participa la această Sfântă Taină.Săvârșirea Maslului de obște este, fără îndoială, un lucru benefic, un mijloc de pastorație, o cale de a-i aduce și de a-i ține pe credincioși legați de Biserică și o lucrare de a ieși în întâmpinarea și rezolvarea nevoilor spirituale ale lor. Maslul este deci o lucrare vazuta, savarsita de preotii Bisericii, prin care se impartaseste harul nevazut. 

Săvârșirea corectă a Maslului de obște trebuie să cuprindă toată rânduiala acestuia, și anume citirea celor șapte pericope din Apostol și din Evanghelie, cele șapte rugăciuni speciale și formula rostită concomitent cu cele șapte ungeri cu untdelemn sfințit ce se administrează celor aflați în neputințe trupești și sufletești. 

Preotul paroh Bozga Danut Alin, alături de un sobor de preoți, a oficiat duminica, Taina Sfântului Maslu în curtea bisericii ortodoxe din Tomnatic. Satul Tomnatic, apartine de comuna Vadu Crisului si se afla la o distanta de 7.5 km fata de centrul de comuna. La eveniment au mai participat   preotul Megheșan Vasile Petru (Parohia Birtin- Dobricionești), preotul Leț Floria (pensionar), preotul Briciu Dorin (pensionar), preotul Paleu Iosif (Parohia Borșa) si preotul Teodor Bogdan (Parohia Călățea). Dupa maslu a luat cuvantul preotul Let Florian:

“Ne am adunat impreuna ca deobicei, in acest colt, ca sa savarsim acest maslu. Taina Sfantului Maslu este o taina speciala pentru oamenii bolnavi, dar rugaciunile care sant cuprinse vizeaza toata suflarea omeneasca. Ca sa se indeplineasca rugaciunea ta, trebuie sa fii vrednic de acest lucru. Oare, de anul trecut, de la ultimul maslu, am facut sau nu am facut ceva pentru mantuirea sufletelor noastre. Noi trebuie ca sa punem in practica ce auzim de la preotii nostri, de cea ce ne spune Scriptura. Sa incercam, ca sa facem lucruri bune, avem datoria de a fi iertatori fata de toata lumea! Daca Dumnezeu ne iarta pe noi, atunci si noi trebuie ca sa iertam pe semenii nostri. Sa fiti mai buni, îmbărbătaţi pe cei slabi la suflet, sprijiniţi pe cei neputincioşi, fiţi îndelung-răbdători faţă de toţi”, a precizat preotul.

La sfarsitul evenimentului preotul paroh Bozga Danut Alin a multumit tuturor pentru participare si pentru sprijinul acordat. 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI