15.3 C
Aleşd
miercuri, 23 aprilie 2025
Blue Container Aleșd

Maria Mudura din Vadu Crișului, fata care, în anul 1930, i-a dat principelui Carol al II-lea să bea apă dintr-un ulcior de lut, are o statuie în București… poate chiar două!

Ansamblul statuar Fântâna Modura din Parcul Herăstrău a fost realizat în anul 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide, așezate de-o parte și de alta a aleii, reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți, purtând ulcioare pe cap. La capătul aleii se află statuia Modurei, femeia care i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a aterizat forțat în comuna Vadu Crișului, județul Bihor.

Într-adevăr, anul 1930 a adus un eveniment care și-a pus amprenta emoțională asupra localității Vadu Crișului. La 6 iunie, din cauza pierderii unuia dintre rezervoarele avionului, viitorul rege Carol al II-lea a rămas fără combustibil și a fost nevoit să aterizeze la marginea satului. Acesta venea spre București de la München via Viena.

Fata care i-a dat viitorului rege să bea apă din ulciorul de lut (numele ei de familie era Mudura, însă în București a apărut cu numele de Modura) a fost dusă ulterior în capitală, unde a făcut parte din suita regală. De asemenea, a fost model pentru una dintre bancnotele emise în acea perioadă. Căruțașul care a plecat să aducă combustibil pentru avion a fost angajat la CFR.

Buna primire de care a avut parte Carol al II-lea a determinat o lungă relație de simpatie între suveran și locuitorii zonei. Pe locul aterizării avionului a fost ridicat un monument, iar ulterior, o cazarmă, unde aveau loc manifestări cu ocazia zilei regelui. Între anii 1930-1940, o delegație din Vadu Crișului participa anual la parada de la București. De fiecare dată, Maria Mudura îi oferea regelui apă din același ulcior.

O statuie reprezentând fata cu ulciorul cu apă (statuia Modurei) a fost amplasată în centrul Fântânii Modura. În anul 1932, la propunerea administrației locale din Vadu Crișului, guvernul a aprobat schimbarea numelui așezării în Vadul lui Carol al II-lea, denumire utilizată în actele oficiale până în septembrie 1940.

Soarta Fântânii Modura în perioada comunistă

În perioada comunistă, pentru a face loc statuii lui Stalin, care a străjuit între 1951 și 1962 intrarea în Parcul Național Regele Carol al II-lea (rebotezat între timp Parcul de Cultură și Odihnă I.V. Stalin), ansamblul Fântâna Modura a fost demolat. Mult timp, nu s-a mai știut nimic despre statuile originale.

Grupul statuar aflat acum la intrarea în Parcul Herăstrău este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu în anul 2005, pe baza fragmentelor păstrate de scriitorul Paul Everac, a fotografiilor de epocă și a unei cariatide originale găsite în Cimitirul Bellu. Ansamblul a fost inaugurat în 2006, cu ocazia expoziției „Luna Bucureștilor”.

Fântâna se prezintă sub forma unui bazin din piatră, placat cu ceramică, în centrul căruia se află statuia din bronz a Modurei, o fată îmbrăcată în costum popular, care poartă pe umăr un ulcior.

Descoperirea statuii originale

La momentul refacerii fântânii, statuia originală a Modurei era considerată pierdută. Abia după instalarea în parc a reconstituirii bazate pe fotografii de epocă, originalul a fost descoperit în Cimitirul Bellu de Dan Ghelase, președintele Asociației pentru Promovarea Artei și Culturii Tradiționale, și de arhitectul Lucian Mihăescu.

„Din 2006, de când am căutat și găsit în Cimitirul Bellu cariatida după care s-au făcut mulajele cariatidelor din Herăstrău, mi-am propus să găsesc statuia Modurei. Lucian mi-a spus că în cimitirul Bellu sunt multe minuni. Noi căutam mormântul familiei Grant și, din întâmplare, am dat peste Modura. Lucian mi-a spus inițial că este o cariatidă, dar când am văzut-o, mi-am dat seama imediat că este Modura. Mai ales că avea semnătura lui Baraschi pe soclu. Este o operă de artă superbă. Ar trebui pusă la locul ei, în Parcul Herăstrău”, a povestit Dan Ghelase.

Cu toate acestea, statuia originală nu a fost reinstalată în parc, unde a rămas reconstituirea realizată de sculptorul Ionel Stoicescu.

Ar fi interesant de aflat unde se află, în prezent, originalul statuii Modurei!

Poze Maria Mudura, foto din Albumul lui Carol al II-lea
Poza statuii originale
Casa unde a locuit Maria Mudura
Tabla comemorativa pe casa unde a locuit Maria Mudura
Statuia actuala

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,094FaniÎmi place
1,738CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,790AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI