6.5 C
Aleşd
miercuri, 17 aprilie 2024

Lasati ghioceii sa traiasca!

Vremea splendida de primavara a facut ca duminica defileul Crisului Repede sa fie plin cu turisti. Atat pe partea caii ferate, cat si prin padure sute de familii, cu copii; tineri; varstnici, cu caini sau fara se plimbau si admirau frumusetile naturii. La intoarcere insa multi  ieseau din defileu cu buchete de ghiocei. Poate  nu stiau ca aceasta floare este ocrotita de lege, mai ales in zona de rezervatie naturala. Pedeapsa poate fi..pana la un an inchisoare.

- Publicitate -

Dupa un mit “Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, fiecare creaţie a Sa a beneficiat de culoare. Deoarece zăpada este pretutindeni, a lăsat-o să-şi caute singură culoarea. Prima dată s-a rugat de iarbă să-i dea din verdele ei frumos, însă a fost refuzată. Apoi a luat la rând toate florile pământului, cerând un strop de culoare, de la trandafirul roşu, de la viorea, râvnind chiar la galbenul florii-soarelui, dar niciuna nu a vrut. Tristă şi amărâtă, zăpada şi-a povestit necazul ghiocelului. Înduioşat de soarta zăpezii, acesta i-a spus că va împărţi bucuros cu ea albul său dacă va dori. Omătul a primit cu bucurie darul ghiocelului. De atunci, zăpada poartă veşmântul alb şi, drept recunoştinţă, îl lasă să-şi facă apariţia primăvara din mantia sa friguroasă.”

Ghiocelul, floarea ce vesteşte primăvara, este originar din Europa şi Asia, răsărind din pământul înzăpezit când iarna se lasă gonită departe. Numele său ştiinţific este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”. Minunatele plante primăvăratice au câte două sau trei frunze lungi şi subţiri de culoare verde, iar florile albe ce apar din bulb emană o mireasmă de prospeţime. Ghioceii răsar de multe ori înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute, lucru inexplicabil chiar şi pentru oamenii de ştiinţă. Interesant de menţionat este şi faptul că animalele sălbatice evită să transforme ghiocelul în hrana lor.

Există mai mult de 100 de specii şi de varietăţi de ghiocei, deosebindu-se fiecare prin textură şi culoare (diverse combinaţii între verde şi alb).

Realitatea este că, din cauza culesului excesiv, ghioceii au început să dispară. Sunt țări din Europa unde ghioceii sălbatici au devenit specie ”aproape amenințată”, ”vulnerabilă” sau chiar ”pe cale de dispariție”, prin urmare culesul si comerțul cu ei este interzis.

„Cum anume îi punem în pericol?, este o intrebare care mi-au pus-o mai multe persoane suparate desigur, la care am avut curajul sa le atrag atentia, ca sa nu mai rupa aceste flori minunate. “Dacă rupem tulpina cu floare, planta nu mai produce semințe. Fără semințe, nu se mai reproduce. Mai mult, planta mutilată ar putea rămâne cu mai puțini nutrienți în bulb și, astfel, cu mai puține șanse de supraviețuire la anul. Imaginează-ți că facem asta cu hectare întregi, anual – explica un biolog.

Nu am vrea ca ghioceii să ajungă specie vulnerabilă sau dispărută și la noi, nu? Și același lucru se întâmplă și cu alte plante din flora spontană – brândușele, bujorii, nuferii. Sau poate unii dintre noi chiar asta doresc?

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,212FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
836CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,570AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI