In memoriam Géczi Kál Mihai, ghidul pesterii de la Vadu Crisului 1962-2021

4262
Géczi Kál Mihai
Géczi Kál Mihai

Pestera de la Vadu Crisului, descoperita in data de 10 noiembrie 1903, a fost considerata deja la acea vreme cea mai frumoasa si cea mai intacta pestera din Europa si a figurat printre obiectivele turistice si specifice cele mai importante din Bihor.

Pestera este renumita, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorita speciilor troglobionte, atat terestre, cat si acvatice, unele endemic. Totodata aceasta este si habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivelul national. Stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peșterii, unele dintre ele purtând denumiri pline de imaginație ca: Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada și cei șapte pitici.

Toate aceste lucruri vizitatorii pesterii, indragostiti ai naturii le puteau afla de la Geczi Kal Mihai, care peste douazeci de ani a fost ghidul pesterii. Desi luni si marti avea zi libera, de multe ori la solicitari renunta la odihna sau la treburile lui pe langa casa si mergea cu grupurile de vizitatori sosite din Romania, Ungaria si din toate colturile lumii.

Pe langa frumusetile naturii din defileul Crisului Repede, numele lui a devenit un brand, avand prieteni romani, maghiari, slovaci…Natura este instrumentul lui Dumnezeu, dar arta de a prezenta, de a expune vizitatorilor frumusetile acesteia – este cel al omului, a fost al lui nea Misu. 

Din data de 22 februarie insa inima lui Géczi Kál Mihai, dupa o lupta de doua luni cu boala, a incetat ca sa mai bata. Astepta cu nerabdare ca sa iasa in pensie, sa fie cu familia, cu baietii, cu nepotii. Bunul Dumnezeu insa l-a chemat la El, la doar  58 de ani. Poate, a avut nevoie de un ghid cu ochi curati, cu suflet nobil, credincios, care la inaltimile cerului sa indrume pe cei care nu gasesc calea spre rai. Durerea insa nu trece! Inveti doar sa traiesti cu ea! 

Misu, multumim ca am avut ocazia ca sa te cunoastem, ca de multe ori ne- ai calauzit dealungul paraului Styx din interiorul pesterii, ca ne-ai fost prieten, ca ai fost un om……. Deosebit! 

Dumnezeu sa te odihneasca! 

In numele celor care te-au cunoscut si te-au stimat:                                                         Jancsi Hasas

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.