Festivalul Lira 2018, eveniment la care au participat si copii din zona Vadu Crisului

410

Centrul Cultural Virtual “Artist pentru Arta” in parteneriat cu Primaria Orasului Tautii-Magheraus a organizat in perioada 9-11 noiembrie 2018 Festivalul Lira 2018, eveniment la care au participat si copii din zona Vadu Crisului pregatiti de prof. Denisa Hoblea.

Festivalul Lira ofera artistilor care sunt la inceput de drum, oportunitati prin care acestia:pot fi descoperiti, pot inregistra debut artistic, pot fi promovati, pot performa in fata publicului si a unor specialisti si de asemenea pot obtine titluri, distinctii si premii.Organizatorii totodata au  propus ca sa contribuie la crearea unei imagini de calitate a Romaniei, o imagine pe care o putem dezvolta in timp, pe un sistem corect de valori, ce inspira increderea ca “succes” este un cuvant care sa ne defineasca si de care sa fim mandri. Acest festival este organizat la nivel national, in scopul de a descoperi in tanara generatie si nu numai, noi valori ce au nevoie sa fie sustinute ca sa performeze si sa devina noii reprezentanti ai culturii romanesti. Festivalul a cuprins 3 sectiuni principale si 2 sectiuni secundare de muzica: usoara,populara si clasica iar ca si Sectiuni secundare: Pasi spre scena, Vreau sa arat ca pot! Vocea de 5 STELE!

si Centenar Romania, pe categorii de varsta 4 – 5 ani,  6 – 7 ani,  8 – 9 ani, 10 – 11 ani, 12 – 13 ani, 14 – 15 ani, 16-17  ani, + 18.

La sectiunea MUZICA  USOARA concurentii au prezentat o melodie la alegere din repertoriul national sau international. La MUZICA POPULARA concurentii au prezentat un fragment dintr-un cantec doinit si un cantec integral de alta factura, cu acompaniament pe negativ sau live iar la sectiunea MUZICA CLASICA – A. Clasica VocalaB. Muzica Instrumentala concurentii au prezentat o lucrare muzicala, arie sau lied (preclasic, clasic, romantic, modern, acompaniati de corepetitor personal sau de negativ.Sectiune secundara “Pasi spre scena.Vreau sa arat ca pot!”. a fost destinata exclusiv celor care nu au mai participat niciodata la un festival-concurs de muzica.Sectiunea “Vocea de 5 stele!”, a propus sa evidentieze vocile bune si totodata sa pregateasca tinerii interpreti pentru concursurile televizate unde doar vocea trebuie sa convinga juriul. Concurentii au interpretat 2 minute dintr-o piesa la alegere, in spatele unui paravan. Intrarea in concurs s-a facut  cu numar de intrare (1, 2, 3, 4, s.a.m.d). Juriul nu a vazut la aceasta sectiune concurentul, si nu au fost specificate de catre prezentator numele, orasul, varsta sau alte detalii. La aceasta sectiune doar vocea a contat!

Cu ocazia celebrarii 100 de ani de la Marea Unire, doar in acest an organizatorii au introdus sectiunea suplimentara “Centenar Romania”. La aceasta sectiune s-au inscris concurentii ce vor participa la una din sectiunile principale, precum cea de muzica usoara, populara sau clasica. Repertoriul in cadrul acestei sectiuni trebuia sa fie exclusiv in limba romana. Puteau fi alese piese cu caracter solemn, cantece patriotice, cantece traditionale romanesti sau capodopere muzicale ale artistilor romani consacrati. Premiile au fost de factura simbolica, iar concurentii au primit diplome de apreciere si premiul “Lira – Romania 100”, pentru marcarea in cadrului Festivalului “Lira”, a simbolisticii anului Centenar.

Dela prof. Denisa Hoble am aflat ca copii din zona Vadu Crisului au obtinut urmatoarele rezultate, la muzica usoara:

Maria Simut-merntiune(debut ,6-7 ani)

Alina Bobut-loc 1(debut 8-9 ani)

Giulia Reti-mentiune-categoria  6-7 ani

Paula Miere-loc.1, categoria 8 ani,

Patricia Miere-loc.2, categoria 8 ani,

Karina Maier-loc 1 categoria 9 ani,

Vincze Jázmin-loc.2, categoria 9 ani,

Briana Novac, mentiune, categoria 9 ani,

Ilinca Mehes, loc 2, categoria 11 ani.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.