Evenimentul de sâmbătă, intitulat “Între generații”, a pus față în față actuala echipă CS Vadu Crișului, care activează în liga a IV-a, și “veteranii” care, pe vremuri, au jucat sub denumirea de “Stânca Vadu Crișului” în campionatul zonal și județean. Întâlnirea nu a fost doar o competiție sportivă, ci și o celebrare a tradiției și a pasiunii pentru fotbal, care a fost transmisă din generație în generație în această comunitate. Din partea AJF Bihor au fost prezenți Petru Boros – secretar și Gheorghe Rusu – director de competiții, fost component al echipei din Vadu Crișului.
“In anul 1963 au fost inundații mari la Vad, Crișul s-a revărsat din matcă, valurile ajungând până la CAP. Când apele s-au retras, terenul de fotbal (care era în apropierea CAP-ului) devenise un teren de piatră, gazonul și stratul de pământ fiind distruse de apele revărsate. Atunci s-a luat decizia să se facă un nou teren de fotbal pe actualul amplasament, la intrarea în defileul Crișului Repede”, îmi povestea pe vremuri băciu Teodor Pascar, un meșter din Vadu Crișului care a intrat în panteonul artei populare din această localitate prin icoanele și sculpturile sale deosebite.
De-a lungul timpului, mulți fotbaliști au pornit de la Vadu Crișului, ajungând la echipe din diviziile C și B și chiar A. Cei mai talentați tineri erau promovați la echipa din Șuncuiuș, care pe vremea când funcționa mina activa în divizia C, sau la Aleșd, Oradea, cu multe echipe în liga a III-a, iar la sfârșitul carierei se întorceau la echipa mamă. Cel mai valoros fotbalist pe care l-a dat Vadu Crișului a fost Teodor Fildan, născut la 14 martie 1954, care a activat la FC Bihor în divizia A.
Circa 50 de foști fotbaliști, la vârsta a doua și a treia, care au jucat sub culorile galben-albastru ale clubului, pe atunci Stânca Vadu Crișului, au răspuns sâmbătă cu “da” invitației făcute de către conducerea primăriei și a clubului de fotbal, începând cu membrii echipei care, în finele anilor ’70, au reușit promovarea din campionatul zonal în campionatul județean, pe stadionul Voința din Oradea, după un baraj viu disputat. În numele primarului Cosma Dorel și al Consiliului Local, cei prezenți au fost salutați de către viceprimarul Ioan Hașaș (atât primarul, cât și viceprimarul fiind foști componenți ai echipei locale la nivel de juniori și seniori). După un minut de reculegere ținut în amintirea celor care nu mai sunt pe acest pământ, dar sigur urmăreau meciul din înălțimea cerului, s-a dat drumul la joc. Pali Teodor (Dele), Schiop Florian (Gigi), Pușcașu Ioan, Pușcău Alexandru, Pascar Sorin, Feri și Attila Mihok, Feri Rakóci, Koti Attila, Suciu Viorel, Rațiu Călin, Schiop Călin, Iancu Raul, Cosma Dan, Domocoș Viorel, Jóska Scheirer, Alin Schiop au fost doar câțiva dintre cei prezenți la meci.
După o partidă viu disputată, cu pauze de hidratare după fiecare 15 minute jucate, scorul a pierdut din importanță. Incursiunile lui Iancu Raul, clarviziunea și pasele de gol ale lui Schiop, Rusu sau Pali (toți aproape de vârsta de 70 de ani), pofta de gol a lui Domocoș, reflexele lui Suciu au fost aplaudate la scenă deschisă de cei prezenți.
După fotbal, întâlnirea a continuat la sala de sport lângă un bograci, o bere și muzică bună. Evenimentul a fost un succes, o oportunitate perfectă pentru locuitorii din Vadu Crișului de a petrece timp de calitate în aer liber, bucurându-se de un sport care unește oamenii.