Este oficial! De vineri Vadu Crișului este localitate înfrățită cu orașul Hajdúszoboszló din Ungaria

738

Vineri, cu ocazia zilele orasului Hajdúszoboszló in cadrul sedintei festive al Consiliului Local Czeglédi Gyula, primarul orasului din Ungaria si Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului, au semnat Acordul de infratire intre cele doua localitati. La eveniment au fost prezenti delegatiile din orasele Bad Dürrheim (Germania), Dzierzoniów (Polonia), Kežmarok (Slovacia), Lanskroun (Cehia), Tarnaveni (Romania), orase deja infratite cu Hajdúszoboszló. 

 

Vineri, la orele 15 sala Centrului Cultural Municipal a devenit neincapatoare. Dupa prezentarea steagurilor Ungariei si al orasului Hajduszoboszló evenimentul a fost deschis de formatia de dansuri populare din Debretin, apoi a fost prezentat continutul acordului de infratire ce urma a fi semnat de catre cei doi edili. Am aflat ca, acordul de înfrățire dorește să promoveze relațiile de cooperare în diverse domenii de interes reciproc a celor două localitati, în funcție de experientele fiecăruia și de legislația în vigoare a celor două țări. Totodată, proiectul va încuraja cooperarea în domeniile culturii, artei și științei prin schimburi de experiență, expoziții, festivaluri, ateliere și conferințe. De asemenea, parteneriatul dintre cele două parti va implica schimburi de experiență între specialiști în domeniile infrastructurii, investițiilor, sportului, turismului, tineretului, asistenței sociale și protecţiei mediului. A urmat apoi semnarea oficiala a acordului intre cele doua parti.

Evenimentul a continuat cu discursul primarului Czeglédi Gyula, cu ocazia zilelor orasului Hajduszoboszló, localitate cu cel mai mare complex balnear din Europa decernarea titlului de cetatean de onoare domnului Bozóky Dénes si alte premii si medalii acordate de catre consiliul local cetatenilor orasului. Programul a continuat cu festivitatea de depuneri de coroane, la statuia lui Bocskai Istvan, fost principe al Transilvaniei si al Ungariei, fost comandant al cetății Oradea, cel care era stapanul Cetatii Soimului din satul Pestis, persoana care a pus bazele orasului din Ungaria. 

Seara, in cadrul mesei festive primarii delegatiilor prezente au semnat un act de colaborare, cu ocazia”Intalniri la Hajduszoboszló ale localitatilor parteneri” cu urmatorul continut: „Hajdúszoboszló, precum localitatile infratite Bad Dürrheim, Dzierzoniów, Lanskroun, Tarnaveni si Vadu Crisului, cu ocazia acestui eveniment au hotarat ca si in continuare doresc ca sa intretina aceste relatii solide intre comunitati; intarirea relatiilor intre Hajdúszoboszló si consiliile locale ale localitatilor infratite, intre persoanele fizice, ONG- rile, bazandu-se pe respectul reciproc intre parti. In favoarea membrilor comunitatilor locale vom sprijini in continuare vizitele reciproce, schimbul de informatii intre cetateni, care toate vor contribui la adancirea si pastrarea prieteniei intre Hajdúszoboszló si localitatile infratite”. 

Sambata, 3 septembrie de la orele 9, evenimentul a continuat cu prezentarile localitatilor infratite. Din partea localitatilor din Romania prezentarile au fost facute de catre Sorin Meghesan, primarul orasului Tarnaveni si Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crisului. Dupa eveniment delegatiile au participat la editia a XXIII-a a “Zilelor Preparatelor din carne de oaie si Slambut” (paste cu cartofi la ceaun, o mancare traditional al ciobanilor din zona).

La eveniment au participat si pompierii voluntari din Vadu Crisului, care au fost invitati de catre colegii lor pompieri din Hajdúszoboszló. 

 

Urmărește-ne și pe Google News