Ecologizare în comuna Vadu Crișului

849

In această lună, Ecolect Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor organizează a doua ediţie a campaniei „Luna curăţeniei în Bihor”. Prin aceasta, s-a lansat o provocare catre întreaga comunitate bihoreană (cetăţenii, biserica, şcoala, administraţia judeţeană şi locală, mediul de afaceri, ONG-urile şi mass-media) să participe activ la realizarea obiectivului  comun: un Bihor curat! 

 

In cadrul acestei campanii in comuna Vadu Crisului in cursul saptamanii trecute s-au desfasurat doua actiuni de ecologizare, una un localitatea Vadu Crisului si una in localitatea Birtin. 

Omul a trăit în conexiune directă cu natura de zeci de mii de ani, învățând prin explorare, observare și experiment, să se adapteze oricărui tip de mediu, să își confecționeze propriile unelte, să își îmbunătățească continuu comfortul creat și să prospere indiferent de schimbările apărute odată cu trecerea timpului. Toate aceste lucruri l-au facut pe om să devină creativ, inventiv, inovativ, spontan, flexibil, reziztent și perseverent. 

Mediul înconjurător cuprinde toate speciile vii, resursele naturale, vegetația, microorganismele, rocile, atmosfera, clima, vremea. Pe scurt, tot ce apare sau există în mod natural pe planetă, tot ce nu este artificial, creat de om. Multe persoane se gândesc mai mult la păduri și animale atunci când se discută despre mediu, însă toate elementele menționate mai sus au un rol important pe Pământ.

Motivele principale pentru care trebuie să protejăm mediul sunt:
● protejarea ecosistemului. A venit momentul să nu mai punem în pericol pădurile, oceanele, animalele și toate ființele care trăiesc pe această planetă.
● protejarea omenirii. Populația globală continuă să crească, însă generațiile viitoare vor locui pe o planetă total diferită decât cea pe care am copilărit noi. Schimbările din prezent vor îmbunătăți viața oamenilor din viitor.
● obligația morală. Suntem ființe inteligente, cunoaștem problemele cu care se confruntă planeta și avem acces la numeroase soluții pentru a o proteja. De aceea, oamenii sunt responsabili de îngrijirea mediului. 

Mediul nu este proprietatea nimănui de a distruge; este responsabilitatea tuturor de a proteja. “Mediul nu ne cere să o păstrăm pentru ea, ci pentru generațiile noastre viitoare. spunea Mohith Agadi. ”Pornind de la aceste ganduri vineri si sambata in comuna Vadu Crisului s-au desfasurat doua evenimente in acest scop. 

Vineri, 13 mai 2022 elevii de gimnaziu de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crisului cu sprijinul primariei au participat la o actiune de ecologizare pe malul Crisului Repede precum si in padurea din jurul terenului de fotbal. La actiune au participat un numar de 110 elevi, insotiti de profesorii Furtos Schiop Adina, Vincze Viorica si Polenski Klaudia. 

Numarul considerabil de elevi participant, ne demonstreaza faptul ca acestia constientizeaza importanta pastrarii mediului inconjurator curat pentru ca de acesta depinde viata plantelor, animalelor si inclusiv al omului, ne spune prof.Malai Olimpiu Florin, directorul unitatii de invatamant. 

Sambata, 14 mai 2022 in cadrul programului “Un Bihor curat”, Biserica ortodoxa Birtin in colaborare cu Primaria comunei Vadului Crisului a organizat o actiune de ecologizare in zona numita „pe vale” in satul Birtin, la care impreuna cu preotul  Meghesan Vasile si sotia Teodora au participat si  copii din parohie.Credem ca merita tinuta in minte cele afirmate de catre Theodore Roosevelt: “Datoria noastră față de întreg, inclusiv de generațiile nenăscute, ne cere să împiedicăm o minoritate actuală neprinciplată de a irosi moștenirea acestor generații nenăscute. Mișcarea pentru conservarea vieții sălbatice și mișcarea mai mare pentru conservarea tuturor resurselor noastre naturale sunt esențiale în spirit, scop și metodă.“ 

Urmatorul eveniment  de ecologizare in comuna Vadu Crisului se va desfasura in data de 25 mai 2022, orele 11.30.Intalnirea voluntarilor va fi la baza firmei SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului si are ca scop curatirea albiei si malurile Crisului Repede de la podul nou pana la cascada.   

 

Urmărește-ne și pe Google News