24.2 C
Aleşd
joi, 8 iunie 2023

Concursul “ECO BIHOR PRIMAVERA TRAIL RACE 2023” si-a desemnat castigatorii. Aleșdeanul Sebastian Țirtea la proba Maraton 45,6 km a ocupat locul 2 (foto)

Urmărește-ne și pe Google News

Sambata, pe o vreme buna pentru alergare in defileul Crisului Repede s-a desfasurat un concurs international de alergare montana. Totodata in Vadu Crisului a avut loc si deschiderea sezonului de rafting.

- Publicitate -

“ECO Primavera Trail Race” este o competiție de alergare montană organizată de AS Xterra Sport Bihor găzduită de perla Munților Pădurea Craiului, Vadu Crișului și împrejurările acestuia avand printre parteneri si primariile Suncuius si Vadu Crisului. La editia din acest an au luat startul peste 380 de concurenti din Romania, Ungaria, Republica Moldova si Franta.  

“Alergatul este cam ca cafeaua. Prima dată când îl bei, s-ar putea să nu vă placă. Este amar și îți lasă un gust urât în ​​gură, dar îți place cam felul în care te face să te simți. Cu toate acestea, după câteva ori, începe să aibă un gust mai bun și, dintr-o dată, sunteți prins și este cea mai bună parte a trezirii” spunea Amy Hastings. O singură alergare îți poate schimba ziua, multe alergări îți pot schimba viața.Sănătate bună, liniște sufletească, stare în aer liber, camaraderie: toate acestea sunt lucruri minunate care îți vin în timp ce alergi. Desigur, la un moment dat, o voce în capul tău îţi spune că nu mai poţi, că trebuie să te opreşti. Atunci, fie te opreşti, fie alergi mai departe. Alergând insa, vei învăţa să continui şi în cele mai grele momente.

Dupa maratonistul Dumitru Niculăiță “Daca vrei sa castigi ceva, alearga 100 de metri. Daca vrei sa traiesti o experienta, alearga un maraton. “Desi cursa initiala a fost alergata de un singur om, legendarul soldat grec Pheidippides, care in anul 490 î. Hr. desi era obosit dupa drumurile facute si lupta in armura grea din acea dimineata, a acceptat provocarea si a parcurs cei 42 de kilometri de la Batalia de la Maraton pana la Atena, pentru a duce vestea victoriei grecilor. Astfel, a dus la o limita de neimaginat puterea umana de a rezista si se pare ca a ajuns la Atena in aproximativ 3 ore. Imediat dupa ce a dus mesajul victoriei a murit la scurt timp de epuizare.

In ziua de astazi la maratoanele cele mai mari participa mii de persoane, marea lor majoritate fiind alergatori amatori. A alerga insa pe trasee turistice, cu diferente de nivel de peste + 2000 de metri ramane o incercare a dedicatiei, depasirii limitelor, pregatirii si curajului. Despre limite, imi aduc aminte de un supermaratonist care mi-a zis o data: “Niciodată să nu spui că cerul e limita, avînd în vedere că sînt urme de paşi pe Lună!”

Ședință tehnică a competitiei a avut loc vineri, intre ore 20.00 – 20.30 în Casa de Cultură din Șuncuiuș și în ziua concursului, dimineața la ora 7.30. Concursul de sambata s-a desfășurat pe patru trasee: unul de 55,8 km denumit „Ultra Maraton” cu diferență de nivel de +2800 m, unul de 45,6 km denumit „Maraton” cu diferență de nivel de +2350 m, unul de 17,6 km denumit „Cross” cu o diferență de nivel de +1040 m și un traseu de 9,9 km în Valea Mișidului denumit „Wild”, cu o diferență de nivel de +390m. Categoriile de varsta, atat la masculin cat si feminin au fost 16 – 29 ani; 30 – 39; 40 – 49; 50 – 59; 60+ ani. Limitele de timp au fost in functie de distanta 10;9;4 si 3 ore.  

Cei mai multi alergatori s-au inscris la categoria Cross (153), Maraton (43), Wild (99),  Ultramaraton (51). CS.Pandurii Targu Jiu, VSK Odorheiu Secuiesc, STG Zalau, ACS 3Sport, Felacu Runnung Hills,  BVSC Baraolt, Ijj Satu Mare, Szentegyhaza Running Club, Prorunners-EKE, ACS Xterra Bihor, sant doar cateva din cluburile care au fost prezenti cu sportivii la competitie.

Startul concursului a avut loc in Suncuiuș, din fața sălii de sport, de la orele 8 pornind cei de la categoriile Ultra si Maraton, la ora 9.20 cei de la Cross si la ora 9.30 concurentii de la Wild. Traseele au parcurs în mare măsură poteci turistice și in mică măsură drumuri asfaltate și de macadam, marcate corespunzător de organizatori. Concurentii au alergat prin cele mai frumoase părti din regiune: Belvedere, Cascada etc., iar din cauza diferenței mare de nivel acest concurs se califică a fi unul foarte greu. Desigur au fost competitori care au alergat pentru a urca pe podiu, pentru cupe, dar au fost si concurenti care au vrut ca sa si demonstreze lor insine ca sant in stare ca sa parcurga o asemenea distanta de peste 50 de km. Asigurarea pe teren al traseului a fost facut de echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, in punctele critice al traseului.  

Voluntarii, au fost membri sportivi de la AS Xterra, sustinatori si simpatizanti ai alergarii montane din Oradea, Suncuius si Vadu Crisului. Pentru concurenti pe traseu au fost amenajate puncte de revitalizare  bine marcate. La competiție nu s-au folosit pahare de unică folosință, lichidele s-au turnat direct în bidonul sau paharul concurentului!

Sambata dupa masa incepand cu orele 16 in sala de sport din Suncuius a avut loc festivitatea de premiere. Istvan Szokolszki, organizatorul competitiei celor mai buni a inmanat diploma , cupe, material sportive si a multumit  pentru implicare si sustinere si primariilor si liceelor din Vadu Crisului si Suncuius.

Rezultatele concursului se gasesc pe: Primavera Trail Race 2023 – Rezultate

Rezultat de exceptie din zona Alesdului a obtinut la categoria de vârstă 18-29 de ani Sebastian Țirtea (Alesd) la proba Maraton 45,6 km care cu timpul de 6 ore 19 minute 33 secunde a ocupat locul 2! 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,229FaniÎmi place
1,759CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,450AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI