18.1 C
Aleşd
duminică, 24 septembrie 2023

Colindele de Crăciun sunt bogăția sufletului și zâmbetul îngerilor

Grupul de colindători de la Colegiul Tehnic Nr 1 Vadu Crișului, au colindat în cadrul Festivalului “Tradiții la Poarta Transilvaniei”, organizat duminica 11 decembrie 2022 de Școală Gimnaziala nr.1 Bulz. Au fost prezentate obiceiuri de iarna, colinzi. 

- Publicitate -

Dintre obiceiurile româneşti, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul de Crăciun. “Colindele sunt expresia cea mai vie a culturii teologice și duhovnicești populare a românului creștin ortodox. Ele sunt un memorial și o prelungire a Liturghiei și a slujbelor de Crăciun auzite în biserică. Ele sunt ecou și rodire a slujbei și sfințeniei Bisericii în sate și orașe, în casele creștinilor, întrucât inimile credincioșilor au devenit biserică, peșteră din Betleem transformată în sălaș primitor pentru cer, casă de oaspeți în care Pruncul este preamărit de magi înțelepți!”, a spus acum cativa ani, cu  ocazia Concertului tradițional de colinde al Patriarhiei Române, Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Colindele sunt deodată eveniment contemporan, nou, dar și tradiție veche. Sant izvoare de lumini si bucurie. Ele sunt statornicie și prospețime; reprezintă legătura vie a credinței Bisericii și a iubirii ei față de Hristos-Domnul, ca răspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu Cel veșnic Care S-a făcut Om.

În colinde se arată familiaritatea oamenilor cu Dumnezeu – Copilul, cu Pruncul Iisus, Cel ce este “mititel înfășățel în scutec de bumbăcel”. Apropierea maximă a lui Dumnezeu de oameni, prin Întruparea Fiului veșnic, îi face pe aceștia să se apropie de Dumnezeu. În colinde se cântă taina lui Dumnezeu Care coboară din ceruri și vine pe pământ Se naște din Fecioară într-o peșteră; Fiul lui Dumnezeu Se face Fiul Omului. El vine la noi, pe pământ, în casa și sufletul nostru, pentru ca noi să putem intra în casa cea cu multe locașuri a Tatălui din ceruri, așa după cum ne spune Mântuitorul când zice ‘în casa Tatălui Meu multe locașuri sunt‘ (Ioan 14, 2).

Editia a III-a a Festivalului organizat la caminul cultural din Bulz a avut participanti din județele Bihor, Cluj și Sălaj. Evenimentul a debutat cu grupul de colindatori ”Florile Bulzului”, indrumat de doamnele profesori Lazar Nicoleta si Stoica Romulica, urmat de grupul“Craii Apusenilor”, coordonati de prof.Mihaela Mocean. Colindatorii de la Scoala Rosia, coordonator prof.Ciuhandu Florentin au prezentat un buchet de colinde traditionale, specific zonei pe care o reprezinta cu drag. Corul de elevi ai clasei a II-a si ai clasei a VII de la Colegiul Tehnic nr.1 Vadu Crisului, coordonatori prof.Malai Maria si inv.Bot Liana, au  prezentat  colindele: Leagăn verde leganel, Sosita praznicul iara, Puica neagra. Zona etnografica Sub Meses a fost reprezentata de grupul de colindatori” Cizerana”, iar grupul de datini si obiceiuri a Scolii Gimnaiale Sacueu a imbucurat publicul cu un recital de colinde specifice zonei in care traiesc. Grupul de Stelari de la Scoala nr.1 Bulz, coordonati de prof. Lazar Nicoleta au vestit Nasterea Mantuitorului, un obicei pastrat pe aceasta vale de sute de ani, iar grupul de colindatori ai Scolii Gimnaziale Negreni au prezentat obiceiul colindatului din seara de Craciun. Corul Scolii Starciu, ai Scolii Gimnaziale “Aurel Munteanu” Valea Draganului, din Sag si grupul “Datini Ciucene” au prezentat colinde traditionale, iar Grupul “Vestea buna” au incantat publicul cu o piesa de teatru popular ”La culesul malaiului”. 

In continuare membrii grupului “Vestea buna”, coordonat de prof.Rodica But, au prezentat Corinda Feciorilor iar Ansamblul” Mugur de dor” de la Scoala Gimnaziala Poieni a prezentat Colindatul la casa romanului. 

Evenimentul s-a incheiat cu grupul ”Ceata de colindatori” din Bulz (coordonator prof.Sferle Livia), care au interpretat colindele Florile dalbe si Iisuse bine ai venit! 

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

33,999FaniÎmi place
1,751CititoriConectați-vă
19CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,490AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI