19.9 C
Aleşd
miercuri, 23 aprilie 2025
Blue Container Aleșd

Bibliotecarii și cărțile, sărbătoriți cu onoare la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

Un eveniment județean dedicat culturii scrise și oamenilor din spatele rafturilor de cărți a adus laolaltă profesori, bibliotecari și elevi, într-o manifestare de înaltă ținută intelectuală, la Vadu Crișului.

Vineri, 11 aprilie 2025, de la ora 10:00, în incinta Colegiului Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului județean „Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar”, un eveniment organizat sub egida Casei Corpului Didactic Bihor, în parteneriat cu instituția-gazdă. Manifestarea s-a desfășurat într-un cadru cald și elevat, în spațiile Centrului de Documentare și Informare și ale bibliotecii colegiului, reunind reprezentanți ai bibliotecilor din întreg județul. Motto-ul evenimentului a fost: „Cărțile sunt cei mai liniștiți și constanți dintre prieteni; sunt cei mai accesibili și mai înțelepți dintre consilieri și cei mai răbdători dintre profesori.” (Charles William Eliot)

Simpozionul a fost prilejuit de apropierea Zilei Bibliotecarului, sărbătorită anual pe 23 aprilie, și a avut ca scop celebrarea rolului esențial pe care bibliotecarii îl joacă în menținerea vie a spiritului cultural și educativ în comunitate. Punctul culminant al întâlnirii l-a reprezentat lansarea celui de-al doisprezecelea volum colectiv de articole semnate de bibliotecarii bihoreni, intitulat simbolic „Biblioteca, tărâmul magic al culturii”, sub coordonarea doamnei prof. bibliotecar Mariana Trifon.

Evenimentul a debutat cu alocuțiunile oficiale, în deschiderea cărora a luat cuvântul directorul Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Florin Olimpiu Mălai, urmat de discursul emoționant și inspirator al doamnei Mariana Trifon, coordonator metodic județean al bibliotecarilor școlari. Atmosfera a fost completată de o serie de momente artistice pregătite cu migală de elevii instituției, sub îndrumarea cadrelor didactice, aducând un plus de emoție și autenticitate întregii manifestări.

Programul artistic și cultural a inclus recitări de poezie, interpretări vocale și instrumentale, dansuri populare și o expoziție de creații artistice, oferind un tablou viu al pasiunii și dedicării tinerilor pentru artă și literatură. Astfel, Mititean-Vandici Maria-Cezara, elevă în clasa a II-a, a interpretat „Mai vreau încă povești”; Nojea Veronica, din clasa a V-a, a recitat poezia „În bibliotecă” de Ana Blandiana, acompaniată la vioară de Reti Giulia. A urmat apoi o interpretare vocală susținută de eleva Maier Carina, din clasa a IX-a, o șezătoare tradițională locală (coordonatori: prof. Malai Maria, bibl. Lup Paula, prof. dr. Mititean-Vandici Florina-Ioana) și dansuri populare, coregraf Seghedi Haragos Cristian, coordonator artistic prof. înv. primar Bot Liana. Totodată, a avut loc și o expoziție de icoane pictate pe sticlă, coordonatori: prof. dr. Mititean-Vandici Florina-Ioana, prof. Bradea Otilia și prof. Bradea Adrian.

Între invitați s-au numărat profesori, bibliotecari, reprezentanți ai autorităților locale și iubitori ai culturii scrise, care au contribuit la succesul deplin al simpozionului.

Această ediție a reprezentat nu doar o celebrare simbolică a Zilei Bibliotecarului, ci și o reafirmare a importanței bibliotecilor ca spații vii ale cunoașterii și formării continue. Așa cum afirma N. Dabija: „O bibliotecă este un paradis cu lumea pusă pe raft.”

Prin eforturile comune ale organizatorilor, simpozionul de la Vadu Crișului a devenit un reper al valorificării patrimoniului cultural și al implicării comunității în promovarea educației prin lectură.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,094FaniÎmi place
1,738CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,790AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI