A muri înseamnă a te muta într-o stea. În memoriam învățătoarei Baumgartner Anna (1931-2021)

1623
Baumgartner Anna
Baumgartner Anna

Omul de la catedră, învăţătorul sau profesorul, are mai multe sarcini: să-i înveţe necontenit pe alţii, să înveţe pentru el, dar să ştie totul pentru toţi. Doamna învăţătoare Baumgartner Anna, cadru didactic de excepție, şi-a dedicat cu multă dragoste și devotament întreaga activitate pregătind cu mult profesionalism zeci de generații de elevi din Vadu Crisului. 

Când sosim pe lume, există aproape sigur cineva care să ne înveţe să trăim. Părinţii, ceilalţi membri ai familiei, societatea, toţi în felul lor sunt dispuşi să îţi dea indicaţii despre ce, cum, cât şi când să trăieşti. Dar puţini sau inexistenţi sunt cei care sunt dispuşi să ne înveţe să acceptăm MOARTEA…chiar daca „Oamenii mari mor de două ori: o dată ca oameni şi o dată ca mari.” (R. Valery) si ştim cu toţii că vrem-nu vrem, la un moment dat vom pătrunde în abis. Când cineva drag, apropiat, intră acolo, noi, ceilalţi, rămânem sfâşiaţi de durere, cuprinşi de remuşcări, că nu am reuşit să le arătăm cât de mult i-am iubit şi apreciat. Rămaşi pe marginea prăpastiei disperării noastre, strigăm lipsiţi de raţionament, după ajutorul care nu va veni de nicăieri. Azi, membii comunității maghiare si române din Vadu Crișului strigăm cu disperare după un ajutor ce stim ca nu va mai veni. Prieten, coleg, învăţător drag, Baumgartner Ana, la varsta de 89 de ani a ales să se mute într-o stea si din înălțimile cerului să ne cânte un cantec la pian și la acordeon împreună cu corul foștilor profesori din școală de la Vadu Crișului.  

Născută pe data de 20 decembrie 1931 în localitatea Cenalos, judetul Satu Mare într-o familie de svabi, doamna învățătoare și-a dedicat întreaga viață ca sa pregătească noile generații pentru a face față rigorilor Vieții. Domna Anci, aşa cum îi ziceam cu toţii, nu a fost doar un învăţător, doar un tovarăş pe care l-ai întrebat pe unde să mergi. Lao Tzu, filosoful chinez al secolului al VI-lea, în China., spunea: „dai unui om un peşte şi va fi sătul o zi întreagă; învaţă-l să pescuiască şi va fi sătul o viaţă întreagă”. Ea ne-a învăţat, m-a învățat ca să pescuim. Ne-a pregatit la dansuri populare, ne-a acompaniat la pian și la acordeon la spectacolele de teatru, m-a pus în colțul clasei cand am fost obraznic, m-a învățat ca să scriu, să citesc și să gandesc, să am un țel în viața pe acest pământ. A educat şi a format zeci de generaţii de elevi care au avut numai cuvinte de laudă la adresa dragei lor „doamne învăţătoare”. După ce a iesit în pensie, a plecat în Germania la familia fiicei sale. Dar nu a uitat de Vadu Crișului.. și nici localnicii de ea. Asociatia Pro Rev Egyesulet în anul 2000, cand a facut o vizită în satul de pe malul Crișului Repede, i-a acordat titlul Pro Meritis pentru intreaga activitate depusă înn slujba comunității din Vadu Crișului. Știm, că „lumea e plină de minuni, dar nimic nu e mai minunat ca omul.” (Sofocle) 

Doamna învățătoare, pentru noi nu aţi murit. „Mort e acela de care nimeni nu-şi mai aminteşte”, spunea Saadi.
Vom păstra în suflet amintirea vie a învăţămintelor dumneavoastră.
În veci nu vă vom uita! 

In numele generatiilor de elevi: 

Jancsi Hasas 

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.