Sărbătoare în comunitatea din satul Tilecuș, FESTIVALUL „SAT ȘI TRADIȚIE” ED. A IV-A

345

Ziua de 28 octombrie, a fost zi de sărbătoare în comunitatea din satul Tilecuș comuna Tileagd. Căminul cultural a îmbrăcat haine de sărbătoare primindu-și oaspeții într-un cadru adecvat cu numele festivalului, oferindu-le crâmpeie de tradiții, prin cântec, joc și voie bună într-un cadru pitoresc alcătuit din: covoare, șterguri, blide, fețe de masă, carpete în culori vii, f. vechi, țesute în război de mâinile harnice ale gospodinelor.

 

”Tradiția” a fost completată cu un colț muzeistic, în care un manechin îmbrăcat în costum popular foarte vechi, trona peste alte obiecte din gospodăria străbunilor: Ladă de zestre, furcă cu roată, furci de lemn cu caiere și fuse cu tort și alte accesorii ce completau atelierul de creație al bunicilor. Un spațiu generos a fost alocat unei expoziții culinare cu produse obținute din rețete din cămara bunicii: pâine de casă, plăcinte, pancove, cirighele, cozonaci, brânzoici, , clătite, prăjituri de casă, dar și coșuri din nuiele frumos împletite, pline cu fructe și legume proaspete. Partea artistică a festivalului dedicată atât tradiției cât și Centenarului Marii Uniri a îngemănat într-un frumos spectacol artistic folclorul autentic, cu momente de istorie și cântece patriotice.

Spectacolul a fost deschis de d-na prof. Maria Ardeleanu, președinta Asociației „Cununa de pe Criș”inițiatoarea festivalului și sufletul Ansamblului folcloric cu același nume. În discursul său, a accentuat importanța conservării și promovării tradiției populare, element definitoriu în identitatea noastră națională. Această ediție a festivalului a fost dedicată și Centenarului Marii Uniri. Cu acest prilej preotul paroh Lacatoș Sebastian a rostit o rugăciune pentru eroii căzuți în lupta pentru libertate și unitate națională. În memoria eternă a eroilor, la monumentul ridicat întru cinstirea lor, aflat în curtea bisericii, grupuri de copii și adulți au depus coroane și jerbe de flori. Programul artistic prezentat de solista Roxana Buzle a fost deschis de Ansamblu folcloric „Cununa de pe Criș” prin grupul vocal care a interpretat un fragment din ”Imn bisericesc”. Grupul horitoarelor ”Balada eroilor”și solista Izabela Encok doina „Bătut-o clopotu-n sat”, care au omagiat lupta poporului pentru libertate și unitate națională. Invitat în festival Ansamblul folcloric ”Floarea Barcăului” din Marghita, coordonat de Sergiu și Mădălina Duca a prezentat: Suită de dansuri populare de pe Valea Barcăului și Valea Crișului, Joc popular de nuntă și pe soliștii: Ionuț Naghi, Ciprian Pătălău, Vasilică Szentmikloși, Mădălina Tegzeș.

Au onorat festivalul și soliștii: Elena Mihuța, Amalia Ursan, Alexandru Carțiș, reprezentând alte zone folclorice din Bihor. Partea doua a programului a fost susținută de Ansamblul ”Cununa de pa Criș”. Grupul vocal a interpretat: „Cântec pentru eroi”, ”Mărs-a badea-n cătănie ”, Munte, munte, brad frumos”.Intercalați între cântece, soliștii: Adela Simuț, Patricia Rus Alb, Denisa Meșter, Casian Mihuț, Izabela Encok și solistul din fluier Florin Rus Alb, au încântat publicul cu vocile lor. Formația de dansuri populare a prezentat: Joc fecioresc, Jocul fetelor – Burzucanul precum și o suită de dansuri de pe Valea Crișului Repede. Gustate de public au fost Momente din obiceiul de nuntă din Tilecuș, încadrate în: „ Gată-te mireasa bine”, ”Iertăciunea miresii”,„Furatul păpucului”, „jocul miresii”„ momentul socăcițelor”, „joc de nuntă”. Grăitor, Cornel Baciu, Lăzlăuș, Nicolae Coita. Socăcițe: Maria Sturz, Floarea Vușcă. Din program nu a lipsit Teatru Popular cu Ioan Iancu, care cu fiecare apariție , prin talentul său de improvizație atrage admirația și aplauzele spectatorilor.

Pentru buna organizare a Festivalului merită felicitări: prof. Maria Ardelean, președinte al Asociației ”Cununa de pe Criș”, Primăria și Consiliul local Tileagd și nu în ultimul rând Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea culturii Tradiționale Bihor.

Nicu Răcuciu

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.