3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

SERBĂRILE VERII LA ȚEȚCHEA

Zilele comunei Țețchea , denumite generic „Serbările Verii” sau reluat după o pauză de 1 an, în zilele de 8 și 9 iulie, 2017, în complexul sportiv al comunei. Ajunse la ediția cu numărul 18, aceste manifestări cultural – artistice și sportive se numără printre cele mai longevive serbări comunale din Bihor, păstrând elemente specifice și tradiționale care le individualizează.

- Publicitate -

Ovidiu Drâmbea, actualul primar al comunei , cu acordul și sprijinul Consiliului local, au stabilit un program diversificat în cele două zile, care au satisfăcut preferințele tuturor categoriilor de vârstă din comună. Rememorând primele ediții ale serbărilor și condițiile în care sau desfășurat, ne dăm seama de transformările spectaculoase înregistrate în 20 de ani, sub primariatul lui Bujor Chirilă, care și-a pus amprenta asupra tuturor realizărilor înfăptuite în comună. pe toate palierele vieții economice și sociale. Totul a pornit în anul 1997 de la ideea lansată de Bujor Chirilă și fratele său, regretatul Viorel Chirilă de a antrena în plan sportiv toate satele comunei într-o întrecere fotbalistică oficială. Locația aleasă pășunea din Țețchea. Astfel, în patru duminici din luna iulie echipele  reprezentând satele: Hotar, Subpiatră, Telechiu și Țețchea sau întrecut într-un maraton fotbalistic care a stabilit campioana comunei. Dincolo de aspectul sportiv, care a lansat câteva talente ce au fost promovate în echipa Locadin, serbările au avut un puternic impact de socializare între locuitorii comunei, care au fost spectatorii acestor întreceri. La următoarele ediții sau adăugat întreceri de atletism, jocuri sportive, întreceri de pescuit precum și concurs de gătit „Cele mai gustoase sarmale”. După ediția a cincea, acestor concursuri li sau adăugat și manifestări cultural – artistice, desfășurate pe o scenă amenajată lângă sala sporturilor. În anii ce au urmat, pășunea a îmbrăcat o nouă „haină” prin construirea unui stadion modern și a unei săli de sport, care găzduiește activități sportive și în perioada de iarnă. Un rol important în realizarea acestui complex sportiv, precum și a activității fotbalistice din comună, l-a avut Nicu Bejan, fost jucător, antrenor și consilier comunal, un împătimit al sportului în general și al fotbalului în special. Alături de el îi amintim și pe Florin Butuc și Chirilă Crăciun care au secondat și sprijinit pe Nicu Bejan în demersurile sportive, în alcătuirea și menținerea echipei Locadin în fruntea fotbalului bihorean, al ligii a IV-a .

Ediția din acest an, a Serbărilor Verii a debutat cu o competiție de karate, o Cupă regională organizată de CSC Crișan, aflată la ediția a treia. Au participat cca. 150 sportivi la probele de kata și kumite. Au fost invitate și două cluburi de profil: „Empi” Brad și Shotokan Salonta. Competiția a durat 6 ore, acordându-se în final diplome, medalii și trofee învingătorilor. După karate, sâmbătă, începând cu ora 18 au urcat pe scena serbărilor: Ansamblu folcloric „Zestrea comunei Brusturi” în premieră la Țețchea, Angela Rusu, Baneș Party Band, Jessie. Seara de sâmbătă , într-o atmosferă incendiară pe scenă , acompaniată cu canicula de afară, s-a încheiat cu un show cu efecte speciale, confeti și zăpadă, protagonist Liviu Teodorescu.

Ziua de duminică, 9 iulie, a debutat la ora 14 cu teatru pentru copii. La ora 15,30 a început un regal folcloric susținut de: Ansamblul folcloric „Florile Borodului”, precum și „Datina” ansamblul folcloric al comunei, instruit și condus de inimosul profesor Cristian Strugar. Sau prezentat dansuri populare din Bistrița – Năsăud și de pe Valea Crișului Repede, interpretate de două formații de dansatori, seniori și juniori. De remarcat calitățile vocale ale soliștilor vocali dintre care sau detașat frații Nicoleta și Marius Ștef. Partea folclorică a spectacolului s-a încheiat cu Ansamblul profesionist Crișana, după care , scena a fost preluată de vedetele de muzică ușoară invitate. Claudia, Anna  Lesko și binecunoscuta formație „Proconsul”. Maratonul artistic s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Începând cu ora 18, pe cochetul stadion, și-au făcut apariția două formații de fotbaliști, cei care cu 20 de ani în urmă, la „începuturi” erau protagoniști în duelul fotbalistic dintre satele comunei. Deci, un meci al fostelor glorii din Țețchea având ca parteneri, foști colegi și coechipieri din Aleșd. În două reprize de 15 minute fiecare, am asistat la un joc  de fotbal de bună calitate, în care experiența și talentul au rămas, chiar dacă vârsta înaintată și-a pus amprenta  pe„turația motoarelor”. A fost o demonstrație de longevitate sportivă, prin care s-a confirmat zicala că „ sportul nu are vârstă.  Au evoluat jucători care au trecut de 60 de ani, îi amintim pe Nicu Bejan, Cornel Brândușan, Mircea Madar. La fluierul arbitrului Zah Valentin, ajutat de asistenții Matica Marius și Șipoș Romeo, au intrat în teren:

ȚEȚCHEA: ( lotul lărgit) Todincă Florian Borodan Călin,  Corb Călin,  Chirilă Crăciun,  Popa Liviu, Varga  Teodor,  Butuc Florin, Bejan Nicolae, Secară Marius,  Popa Ioan, Popa Mihai, Cuc Daniel,  Gheorghe Dumitru,  Butuc Cătălin, Butuc Cristian, Popa Adrian.

ALEȘD: ( lot lărgit) Vandici Lucian, Țap Eugen, Iaz Florin, Sârcă G. Brândușan Cornel, Botici Adrian, Gulaș George, Gheiți Daniel,Ivan Ionuț, Mihalcea Victor . Meciul s-a încheiat cu un scor nedecis, 2- 2.

Merită felicitări atât jucătorii cât și organizatorii unei astfel de lecție sportivă și de viață.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI