Restricții de circulație în 9 localități bihorene. Satul Telechiu din comuna Țețchea prima localitate propusă pentru carantină zonală

4286

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 4 octombrie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, precum și măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Decizia a fost adoptată în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1050 din 02 octombrie 2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform Hotărârii CJSU nr. 63/2021, adoptată în baza analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităților în care se aplică restricții începând cu data de 05.10.2021, ora 00:00 cuprinde:

  • 11 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Tileagd, Abram, Biharia, Derna, Lugașude Jos, Tămășeu, Cărpinet, Suplacu de Barcău, Pocola, Borod, Bors.
  • 19 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri / 1.000 locuitori: Sântandrei, Ceica, Remetea, Municipiul Oradea, Cefa, Toboliu, Girișu de Criș, Nojorid, Săcădat, Lunca, Sălard, Lăzăreni, Șimian, Vadu Crișului, Paleu, Nucet, Aștileu, Brusturi, Diosig.
  • 5 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mica de 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Hidișelu de Sus, Sâmbăta, Tărcaia, Sânmartin, Căbești.
  • 4 localități cu incidență peste 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Spinuș, Țețchea, Chișlaz și Cetariu.

Pentru satul Telechiu din comuna Țețchea în urma analizei de risc făcute de către DSP Bihor, s-a propus carantinarea zonală care a fost înaintată spre avizare către Institutul Național de Sănătate Publică. În urma avizării carantinarea se va institui prin ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Aici puteți parcurge în întregime Hotărârea CJSU nr. 63/2021, care conține măsurile care se aplică la nivelul județului Bihor în funcție de incidența din fiecare localitate:

HCJSU63

Tot în ședința de astăzi prin Hotărârea CJSU nr. 64/2021, au fost aprobate scenariile de funcționare ale unităților școlare din județul Bihor conform noilor prevederi din Ordinul Comun al Ministerului Educației (nr. 5.338/01.10.2021) și Ministerului Sănătății (nr. 1082/01.10.2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică. Potrivit acestora consiliile de administrație al unităților de învățământ analizează și propun aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, după cum urmează:

  • scenariul 1: participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilorcu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă;
  • scenariul 2: participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor – înfuncție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.

Totdodată, conform art.6 alin.2 din ordinul comun amintit, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, în baza propunerilor consiliilor de administrație de la nivelul unităților de învățământ, avizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor, începând cu data de 05 octombrie un număr de 637 de unități școlare își vor desfășura activitatea în scenariul 1,75 în scenariul 2, iar din rândul acestora din urmă 14 vor avea activitatea suspendată integral. Scenariul de funcționare al unităților de învățământ se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă.

Aici puteți parcurge Hotărârea CJSU nr. 64/2021 privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2:

Hot64CJSU

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.