Parohia Ortodoxă Subpiatra – 20 de ani de misiune

1046
Parohia Subipata

În 2019, Anul omagial al satului românesc, Parohia Ortodoxă Subpiatra aniversează 20 de ani de la înființare. Fostă filie a Parohiei Hotar, Parohia Subpiatra și-a început activitatea la 24 ianuarie 1999, odată cu instalarea ca paroh a preotului Crișan Lucian.

În semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității creștine dreptmăritoare din satul Subpiatra, s-a înălțat un altar de vară, care a fost sfințit la 17 iunie a.c., la sărbătoarea hramului bisericii, Sfânta Treime. Altarul de vară, fiind ridicat pe locul unei foste biserici, este o punte de legătură cu generațiile trecutului, cu moșii și strămoșii care și-au plecat genunchii pe prispa bisericii din lemn, proslăvindu-L pe Dumnezeu. Între anii 1770 și 1998, pe locul unde s-a construit altarul de vară a existat o bisericuță din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care, din rațiuni misionare, a fost translată la Schitul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Poiana Florilor-Peștiș. Locul acesta, sfințit prin prezența acelei biserici și a rugăciunilor înălțate aici timp de 228 de ani, a fost reintrodus într-un circuit al sfintelor slujbe.

Sfințirea Altarului de vară a fost precedată de Sfânta Liturghie, slujba de Tedeum și urmată de Taina Sfântului Maslu. Slujba a fost oficiată de către P.C. Preot Aurel Simion Goga, protopop al Protopopiatului Oradiei, Peștișului și Aleșdului, însoțit de un sobor de 12 preoți, în prezența autorităților locale, județene, centrale și a unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de copii și tineri ai parohiei, îmbrăcați în costume tradiționale.

Cei prezenți au putut viziona în curtea bisericii o expoziție de fotografii cu numeroasele activități pastoral-misionare, administrativ-gospodărești, cultural-educaționale și social-filantropice ale Parohiei Subpiatra.
Preotul paroh Crișan Lucian a acordat diplome de recunoștință reprezentanților autorităților locale și județene, sponsorilor, donatorilor și credincioșilor care s-au implicat în toate proiectele derulate în cei 20 de ani de activitate a Parohiei Subpiatra.

În semn de prețuire pentru cei 20 de ani de slujire în Parohia Subpiatra, Primăria Comunei Țețchea a acordat preotului Crișan Lucian o diploma de recunoștință, iar Școala Hotar i-a acordat o diplomă pentru realizarea proiectelor cultural-educaționale comune. Credincioșii i-au oferit preotului Crișan Lucian, în semn de mulțumire, flori, cadouri și i-au cântat La mulți ani.

La final, toți dreptmăritorii creștini prezenți au primit cărți de rugăciuni, iconițe cu Sfânta Treime și o imagine cu Altarul de vară spre aducere-aminte a acestei zile binecuvântate.

Preot paroh, Crișan Lucian

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.