MICII PĂSTRĂTORI, A VECHILOR TRADIŢII …

539
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1-HOTAR

Desprinse din negura vremurilor, făcând parte de secole, din viaţa ţăranului şi a satului tradiţional românesc, obiceiurile şi tradiţiile populare trăiesc şi azi, în ciuda asaltului nivelator al civilizaţiei contemporane.

Prichindeii din grupa ,,Buburuzelor,, de la ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1-HOTAR, au fost protagoniştii unor evenimente din viaţa satului bihorean, de pe valea Crişului Repede. Îndrumaţi cu dragoste şi căldură de educatoarea Luca Claudia Mirela, prichindeii au pătruns şi ei în lumea mirifică a satului românesc, păstrătorul unor străvechi forme de cultură şi obiceiuri. Au început în toamnă, când au participat activ la despănuşatul porumbului de pe holdă. Au continuat apoi cu traditionalele plăcinte cu varză şi cartofi, făcute chiar cu mânuţele lor şi ajutaţi de bunicuţa IRINA ŢURCAŞ. Periplul lor prin lumea satului s-a încheiat cu mersul la colindat. Îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, păstrate şi purtate din generaţie în generaţie, micii colindători au pornit la colindat pe uliţele satului pe la casele sătenilor şi a părinţilor, care le-au fost gazde minunate. După datina străbună copiii au fost răsplătiţi cu mere şi nuci şi bineînţeles cu nelipsitele dulciuri.

,,Fără trecut, nu putem avea viitor. Suntem un popor cu o istorie de milioane de ani, cu obiceiuri şi tradiţii care s-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie şi care ne definesc ca naţie. Avem datoria ca şi dascăli de a le promova şi de a le transmite mai departe tinerilor și copiilor noștri, pentru că doar așa ne putem păstra identitatea. Prin intermediul acestui proiect mi-am dorit ca cei mici să aibă ocazia să cunoască obiceiurile, tradițiile de odinioara, să le descopere într-o formă cât mai atractivă, pliată pe nevoile lor și zonele lor de interes”, afirmă educatoarea Mirela Luca.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.