Copiii din comuna Țețchea au organizat de 1 iunie evenimentul artistic „Valorile comunității noastre”

339
Țețchea 2
Foto © AlesdOnline

Cu ocazia Zilei Naționale IMPACT – #eusuntdeIMPACT, inițiată de Fundația Noi Orizonturi, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Hotar au organizat evenimentul cultural artistic intitulat ,,Valorile comunității noastre” în Căminul Cultural al comunei Țețchea cu sprijinul autorităților locale. Coordonați de prof. Puie Crina – director, prof. Luminița Ilea și prof. Cristina Pop, membrii clubului Impact ,,Number One” au pregătit un program în care s-au regăsit tradiții noi și vechi din comună. Împreună cu elevi de toate etniile, elevii și-au propus să sărbătorească diversitatea și să încurajeze participarea activă a cetățenilor în viața culturală a comunității.

Publicul prezent a vizionat standuri cu produse culinare tradiționale, pregătite cu rețete proprii și un stand cu vânzare cuprinzând obiecte ornamentale și de artizanat, confecționate de elevi. Partea artistică a fost susținută de elevi din toate școlile comunei, prin cântece și dansuri tradiționale românești, maghiare și rrome. S-a detașat grupul de dansatori din Hotar, membrii ai Ansamblului folcloric „Datina” din Aleșd, îndrumați de domnul instructor Cristian Strugar, spre încântarea publicului prin măiestria dansului și frumoasele costume populare.
Părinții – parteneri în procesul de incluziune socială
Părinții, cadrele didactice și copiii au fost parteneri în programul organizat de către membrii clubului Impact ,,Number One”, ei realizând împreună o parte din bucatele gastronomice expuse, obiectele de artizanat și momentele artistice prezentate publicului. Tot în acest cadru festiv au fost prezenți și reprezentanți ai cultelor religioase din comună, iar preotul Vasile Ficuț a purtat un scurt dialog pe teme multiculturale ,,Repere multiculturale în comunitatea noastră”, apreciat de cei prezenți în sală pentru o mai bună colaborare pe viitor din respect pentru diversitatea religioasă și etnică, menită să înlăture stereotipurile şi prejudecăţile.

Prin inițiativele din Țețchea, se dorește eliminarea discriminării și promovarea egalității și respectul pentru diversitate. La manifestare a fost prezent și domnul Ovidiu Drâmbea, primarul comunei, care în discursul inaugural a felicitat copiii cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor.

Clubul IMPACT ,,Number One” face parte din rețeaua națională de Cluburi IMPACT realizată de Fundația Noi Orizonturi la nivel național și internațional. Peste 180 cluburi IMPACT fac parte din rețeaua națională, în timp ce peste 300 de cluburi sunt deschise în Europa, America, Asia sau Africa. Tinerii și profesorii din cadrul cluburilor se întâlnesc săptămânal pentru a dezvolta proiecte în folosul comunității. Printre abilitățile dezvoltate se numără antreprenoriatul, gândirea critică, valori proprii, iar învățarea este interactivă și conectată la realitate.
Proiectul ,,Valorile comunității noastre”, realizat de clubul IMPACT ,,Number One” s-a desfășurat în cadrul proiectului Incluziunea înseamnă învățare pentru toți, coordonat de Fundația Noi Orizonturi Lupeni, co-finanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prin Granturile SEE – 2014-2021.

De 18 ani Fundația Noi Orizonturi oferă educatorilor instrumente prin care pot împuternici tinerii să conducă şi să producă schimbări pozitive în comunităţile lor. Fundația lucrează cu cadre didactice, directori de școli şi voluntari să transforme educaţia din România, să susțină organizaţii din alte 24 de ţări și să ofere programe de dezvoltare a competenţelor și a caracterului. Fundația Noi Orizonturi aduce o perspectivă nouă școlilor – ca spațiu al colaborării între diferiți membri ai comunității pentru a răspunde mai bine nevoilor copiilor. Pentru mai multe detalii: https://www.noi-orizonturi.ro/
Despre Ziua Națională IMPACT

Ziua Naţională IMPACT face parte din proiectul „Vocea mea contează! Tinerii – liderii schimbării în Agenda 2030” implementat de Fundatia Noi Orizonturi şi finanţat prin proiectul „Towards open, fair and sustainable Europe in the world” – @EU Presidency Project 2019-2021.
Programul este co-finanțat de Uniunea Europeană și implementat de organizația Fingo din Finlanda, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND, platforma CROSOL (Croația) și Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare – Concord Europe.Țețchea