Scenariu ROȘU pentru 20 de localități din Bihor! Rata de infectare în Aleșd, este 3,07‰

3243
Foto ©️ Hepta.ro

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței săptămânale de astăzi, 02 noiembrie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, precum și lista celor 58 de localități de la nivelul județului Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. 

În urma analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista cuprinde 20 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depășește 3/1.000 de locuitori, după cum urmează: Sântandrei (10,19‰), Oradea (5.05‰), (Sânnicolau Român (7‰), Șuncuiuș (5.47‰), Toboliu (5.43‰), Nojorid (5.13‰), Hidișelu de Sus (4.93‰), Sânmartin (4.82‰), Bratca (4.81‰), Abrămuț (4.20‰), Tarcea (4.09‰), Olcea (3.97‰), Cefa (3.76‰), Salonta (3.43‰), Paleu (3.37‰), Girișu de Criș (3.24‰), Căbești (3.23‰), Mădăras (3.15‰), Boianu Mare (3.14‰) și Aleșd (3.07‰).

Reamintim cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:

• Este obligatorie purtarea măștii atât în interior, cât și în toate spațiile deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani;

• Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor și livrarea la domiciliu;

• Este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

• Sunt suspendate activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. 

Conform analizelor de risc efectuate de către DSP Bihor pentru fiecare localitate în care incidența depășește 3 cazuri/1.000 locuitori, nu se impune măsura de carantinare a acestora. 

Localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori cuprinde 38 de localități: Abram, Bunteşti, Rieni, Brusturi, Oşorhei, Sârbi, Borod, Suplacu de Barcău, Sâmbăta, Pocola, Marghita, Câmpani, Ceica, Bulz, Săcuieni, Săcădat, Beiuş, Ştei, Tinca, Aştileu, Budureasa, Tulca, Copăcel, Curăţele, Vârciorog, Borş, Şimian, Ciumeghiu, Ineu, Biharia, Tămăşeu, Lugaşu de Jos, Tileagd, Batăr, Remetea, Lăzăreni, Cărpinet, Diosig. 

Din măsurile care se aplică în aceste localități menționăm:

• Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-22.00;

• Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

• Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Măsurile adoptate astăzi se instituie în cele 58 de localități vizate începând cu data de 03 noiembrie, ora 00.00.

CJSU a aprobat, în urma analizei DSP Bihor și la propunerea consiliilor de administraţie de la nivelul unităților de învățământ, scenariile de funcționare pentru fiecare unitate din învățământul preuniversitar cu personalitate juridică de la nivelul județului Bihor. Conform hotărârii, în intervalul 02 – 09 noiembrie un număr de 93 unități de învățământ preuniversitar de la nivelul județului sunt în scenariul roșu, după care situația va fi reanalizată. 

Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus la nivelul fiecărei localități.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.