18 C
Aleşd
miercuri, 12 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Călătorie în Peştera Bătrânului. Peştera are o lungime de 1500 de metri

Cele mai mari bogăţii şi frumuseţi ale Bihorului nu sunt întotdeauna la vedere. Câteodată sunt ascunse în străfundurile pământului. A venit vremea unui popas într-una dintre cele mai bogate zone în peşteri din România şi din estul Europei. Greu accesibile în timpul sezonului rece, cavernele din Bihor îi aşteaptă pe turişti să îi copleşească cu frumuseţea lor sălbatică. Vă invităm în Peştera Bătrânului, al cărei nume este inspirat de tavanul de calcar “ridat” în mii de ani de izvoarele subterane.

pestera-batranului-suncuius

La 18 kilometri de Aleșd, în Munţii Pădurea Craiului, lângă comuna Şuncuiuş, vă aşteaptă Peştera Bătrânului. Un loc în care pătrunzi cu greu, doar cu echipament special şi numai ghidat de profesionişti.

Până să ajungem în zona peşterii, străbatem apele cristaline ale pârâului Izbândiş, care izvorăşte dintre stâncile de la poalele munţilor Pădurea Craiului. O placă comemorativă aminteşte de un accident petrecut aici în urmă cu mai bine de 30 de ani, când un speolog s-a aventurat în adâncul apelor turcoaz ale izbucului, dar nu a mai revenit la suprafaţă.

“Izbucul Izbândiş are o adâncime de aproximativ 100 de metri, explorat până la acestă adâncime de către scafandrii speologi. Acest izbuc şi-a luat tributul pe unul dintre cei mai buni exploratori speologi, Halasi Gabor”, povesteşte speologul Călin Perneş.

Trecem şi prin cătunul Zece Hotare, o localitate pitorească, ale cărei case sunt răsfirate pe dealurile din zonă la distanţe mari unele de celelalte. Ajungem şi în Valea Peştireu. Aici se află şi intrarea în Peştera Bătrânului.

Sursa: Digi24 Oradea

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,670FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI