Aria protejată bihoreană Defileul Crişului – Pădurea Craiului ar putea deveni o destinaţie europeană de ecoturism.

285

Custodele zonei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a creat premisele acestei certificări printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, derulat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014 şi 2016, şi închis oficial joi. Partenerii CAPDD în acest proiect au fost Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia.

 

În cadrul proiectului, CAPDD a realizat un studiu cu privire la locurile cu potenţial de dezvoltare ecoturistică din zona munţilor Pădurea Craiului. Conform analizelor realizate de specialişti, Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, zona Bratca – Şuncuiuş, precum şi Valea Roşiei sunt zonele cel mai bine înzestrate, din punct de vedere natural şi cultural, pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului.

„Defileul Crişului Repede, între Vadu Crişului şi Şuncuiuş, se pretează la acţiuni de scurtă durată cu caracter educativ, zona Bratca-Şuncuiuş la turism de aventură, căţărare, rafting, speoturism, iar pe Valea Roşiei ar fi partea de turism semiactiv, unde vin familii cu copii şi explorează tradiţii şi peisajul. Pe Valea Iadului deocamdată putem vorbi doar de tranzit, până când se reabilitează drumul dintre Stâna de Vale şi Remeţi”, a declarat Paul Iacobaş, şeful CAPDD Bihor, joi, pentru BIHOREANUL.

Tot în acest proiect, CAPDD a identificat cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică, adică care sunt investiţiile ce trebuie făcute în mica infrastructură de vizitare ori ce servicii turistice de cazare, masă şi agrement trebuie dezvoltate. La acest capitol, CAPDD consideră esenţială crearea unei reţele de peşteri speoturistice, deja în desfăşurare, dar şi certificarea unor pensiuni ecoturistice. „Cinci astfel de pensiuni se află în procedură de certificare, ele vor fi primele pensiuni ecoturistice din zonă”, a mai spus Iacobaş.

Sursa : eBihoreanul.ro

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.