37.2 C
Aleşd
duminică, 14 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Aria protejată bihoreană Defileul Crişului – Pădurea Craiului ar putea deveni o destinaţie europeană de ecoturism.

Custodele zonei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a creat premisele acestei certificări printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, derulat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014 şi 2016, şi închis oficial joi. Partenerii CAPDD în acest proiect au fost Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia.

În cadrul proiectului, CAPDD a realizat un studiu cu privire la locurile cu potenţial de dezvoltare ecoturistică din zona munţilor Pădurea Craiului. Conform analizelor realizate de specialişti, Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, zona Bratca – Şuncuiuş, precum şi Valea Roşiei sunt zonele cel mai bine înzestrate, din punct de vedere natural şi cultural, pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului.

“Defileul Crişului Repede, între Vadu Crişului şi Şuncuiuş, se pretează la acţiuni de scurtă durată cu caracter educativ, zona Bratca-Şuncuiuş la turism de aventură, căţărare, rafting, speoturism, iar pe Valea Roşiei ar fi partea de turism semiactiv, unde vin familii cu copii şi explorează tradiţii şi peisajul. Pe Valea Iadului deocamdată putem vorbi doar de tranzit, până când se reabilitează drumul dintre Stâna de Vale şi Remeţi”, a declarat Paul Iacobaş, şeful CAPDD Bihor, joi, pentru BIHOREANUL.

Tot în acest proiect, CAPDD a identificat cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică, adică care sunt investiţiile ce trebuie făcute în mica infrastructură de vizitare ori ce servicii turistice de cazare, masă şi agrement trebuie dezvoltate. La acest capitol, CAPDD consideră esenţială crearea unei reţele de peşteri speoturistice, deja în desfăşurare, dar şi certificarea unor pensiuni ecoturistice. “Cinci astfel de pensiuni se află în procedură de certificare, ele vor fi primele pensiuni ecoturistice din zonă”, a mai spus Iacobaş.

Sursa : eBihoreanul.ro

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,850FaniÎmi place
1,734CititoriConectați-vă
988CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI