18 C
Aleşd
miercuri, 12 iunie 2024
Blue Container Aleșd

Unitățile Administrativ Teritoriale Țețchea, Șinteu și Șuncuiuș au intrat în posesia islazurilor comunale

Instituția Prefectului – Județul Bihor continuă demersurile de clarificare juridică a situației islazurilor comunale. În acest an încă 9 primării bihorene au intrat, prin ordinul prefectului Dumitru Țiplea, în posesia a peste 3.600 de hectare de islaz.

În luna ianuarie a acestui an, suprafața islazurilor comunale din Bihor a căror situație necesita clarificare juridică în suma 22.084,79 hectare. Până la această dată, în urma demersurilor juridice efectuate de Instituția Prefectului, au fost reconstituite 3.643,68 hectare, pentru 9 unități administrativ-teritoriale (UAT), respectiv: Țețchea, Șinteu, Cociuba Mare, Șuncuiuș, Curățele, Săcădat, Cefa și Sânnicolau Român și Toboliu (în curs de validare).

Scopul acestui demers este de a sprijini UAT-urile să devină proprietari ai islazurilor comunale pe care în prezent le administrează, prin includerea respectivelor terenuri în domeniul privat al comunei. Procedurile sunt inițiate la nivel local de Comisiile locale pentru aplicarea legilor fondului funciar și, în urma reconstituirii islazurilor, se emite un ordin de prefect prin care suprafețele respective devin proprietatea UAT. 

Până în prezent, din cele 101 administrații locale de la nivelul județului Bihor, 57 au procedat la reconstituirea islazurilor comunale în favoarea unității administrativ-teritoriale.

Este un demers juridic complex, care trenează încă din 1991. În cadrul mandatului meu de prefect am accelerat procedurile, pentru a oferi primăriilor cât mai multe resurse în atragerea de finanțări în ciclul european 2021-2027”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,670FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI