În ziua de 11 noiembrie în calendarul catolic și reformat este fixată sărbătoarea Sfântului Martin. În Europa Centrală sărbătoarea prilejuiește un obicei în forme diferite care constă într-o procesiune cu cântece despre Martin și o masă festivă înainte de postul Crăciunului. În Valea Rinului la data de 11 noiembrie, era declarat oficial Carnavalul. Impozitul era plătit în produse naturale , iar gâsca era îndopată înainte de Crăciun. De aici provine „gâsca” ca simbol al sărbătorii. Legenda leagă gâsca de o întâmplare a lui Martin. La vârsta senectuții a fost propus să fie episcop, dar Martin modest a refuzat titlul și funcția și pentru a nu fi găsit s-a ascuns într-un grajd unde iernau gâștele. Exact ca la Roma, gâștele au făcut o asemenea gălăgie, încât cei care-l căutau au venit la sigur și l-au găsit. Martin nu a mai putut refuza funcția de episcop. Această întâmplare ar explica simplist motivul ritualului culinar, având ca principal produs gâsca. La Aleșd în comunitatea cultivatorilor de vie și a producătorilor de vin, ziua de 11 noiembrie a primit și o altă semnificație, legată de ocupația lor. Prima degustare a vinului din producția anului în curs. Inițiată cu 8 ani în urmă de către Homonai Gabor, ritualul a devenit tradiție iar numărul participanților a crescut de la 27 în prima ediție la 80 în prezent, chiar dacă nu toți participanții practică aceste ocupații. Organizatorii principali, Kajanto Pall, Pusztai Șandor, Torok Attila, Sekei Daniel, au selectat 6 probe de vinuri, pe care le-a prezentat, le-a analizat și le-a oferit celor prezenți pentru a le degusta. Au fost degustate vinurile din soiurile: Pinot Blanc, Chardonnay, producător Pusztai Șandor, Traminer roz Cabernet Savignon, producător Torok Attila, Burgund Mare, producător Kajanto Pall. Din discuția cu cultivatorii de vie și producătorii de vin au reținut faptul că în acest an atât cantitatea cât și calitatea vinurilor a fost influențată de timpul nefavorabil, cu multe ploi în perioada când erau necesare lucrări de întreținere și stropiri. Cu toate acestea, măiestria și profesionalismul producătorilor de vin , au prezentat la degustare vinuri de calitate. Pentru ca sărbătoarea să fie cât mai plăcută, degustarea a fost „asezonată” cu diferite preparate culinare: jumări și untură de gâscă, ceapă roșie, precum și delicioasa friptură de gâscă la cuptor cu cartofi auri. Urmează, cea de a doua degustare cu ocazia Sfântului Vicențiu (15-16 ianuarie). Concursul de vinuri, din prima decadă a lunii martie, v-a încheia sărbătorile dedicate viei și vinului.
Nicu Răcuciu