Reguli noi la pensionarea anticipată

370

Legea pensiilor s-a modificat în ce priveşte pensionarea anticipată parţială. Potrivit noului act normativ, modul de calcul al acesteia se va stabili în raport cu anii de cotizare peste limita minimă, rezultând astfel o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată, arată site-ul obiectivbr.ro.

 

Conform sursei citate, cuantumul pensiei anticipate parţiale se va stabili din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare penalitatea este de 0,50%, peste un an 0,45%, scăzând cu 0,5% la intervale de 1 an, până la minimul de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

Până în prezent, legea prevedea o penalitate unică, de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, fără a ţine cont de stagiul suplimentar de cotizare.

Sursa: eBihoreanul

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.