1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

VIDEO: Comuna Lugașu de Jos se dezvoltă!

Primăria comunei Lugașu de Jos a organizat joi, 28 septembrie, o conferință de presă în care s-au discutat proiectele de modernizare a străzilor din comună, infrastructura rutieră, canalizare menajeră, accesul la servicii în educație, dar și în promovarea turismului local precum și alte proiecte pe care comuna le are în derulare.

- Publicitate -

Evenimentul a fost prezidat de primarul Sorbán Levente. La conferință au luat parte domnul senator Cseke Attila, domnul deputat Szabó Ödön, consilieri locali, și cetățeni ai comunei.

Primarul Șorban Levente a vorbit despre dezvoltarea comunei, Lugașu de Jos care potrivit acestuia este pe primul loc între comunele din Bihor din perspectiva sumelor atrase pe cap de locuitor. Majoritatea proiectelor aflate în execuție urmând a fi recepționate în această toamnă sau în primăvara anului viitor, proiectele vizează de la investiții în educație până la investiții în infrastructură.

Potrivit edilului prin construirea unei creșe și grădinițe în Urvind se va rezolva una dintre cele mai acute probleme cu, care se confruntă învățământul și anume numărul insuficient de unități de învățământ dotate la standard modern care să asigure un process educațional de calitate. Cresa și grădinița din Urvind se vor întinde pe 634,50 mp pe două nivele. Termenul de finalizare al proiectului derulat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, etapa a doua, este 31.12.2024.

În fază de elaborare a proiectului tehnic e dezvoltarea infrastructurii TIC în comuna Lugașu de Jos, proiect finanțat prin PNNR, contractul de finanțare fiind semnat de primar la Ministerul Dezvoltării. Prin acest proiect se va extinde sistemul de supraveghere video al comunei, mărind gradul de siguranță al cetățenilor și se va proceda la digitalizarea și îmbinătățirea serviciilor de administrație publică.

Reabilitare și modernizare Școli Gimnaziale Ovidiu Drimba în Lugașu de Jos, proiect finanțat prin PNDL 2, face ca această unitate de învățământ să fie mai modernă decât unele instituții de învățământ din Oradea, spune primarul Sorbán Levente.

Reabilitare și modernizare grădiniței cu program normal nr.2, Lugașu de Sus, reabilitare, modernizare și extindere la școala Gimnazială nr.1 Urvind, reabilitare, modernizare și extindere GPN nr.3 Urvind, construire creșă și grădiniță cu program prelungit în Lugașu de Sus, construire grădiniță cu program normal Lugașu de Jos, achiziționare instalație de dezinfecție și dezinsecție, construire centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinti și copii din Lugașu de Jos, sunt alte proiecte enumerate de primar în cadrul conferinței.

Alimentarea cu apă a localităților Lugașu de Jos și Urvind proiect cu finanțare prin PNDL, etapa I, se vor extinde rețelele de apă existente, se vor aduce îmbunătățiri sistemului de captare și tratare a apei, respectiv se va amplasa o conductă care va furniza apă către comuna Brusturi. În acest fel, cheltuielile cu întreținerea sistemului de tratare și captare a apei potabile se vor reduce semnificativ, ceea ce va duce și la un preț mai scăzut al apei potabile.

În paralel cu această investiție, în atenția primarului sunt și condițiile de mediu, astfel că Ministerul Mediului a finanțat în această primăvară înființarea unui centru de colecatre prin aport voluntar în comuna Lugașu de Jos, centru unde vor fi colectate deșeurile care nu pot fi colectate în pubele individuale, dar și deșeurile voluminoase, textile, deșeuri din lemn.

Prin Fondul de mediu a fost alocată comunei Lugașu de Jos suma de 120.000 lei pentru casarea și radierea din circulație a 50 de autovehicule uzate în vederea acordării către beneficiari a stimulentelor pentru casare.

Szabó Ödön

Liderul UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön a luat în derârdere propaganda care vorbește despre mandatul de insucces a primarului de Lugașu de Jos. “Dacă o investie de 20 de milioane de lei în drumuri în această perioadă de austeritate în care se fac tăieri drastice e un insucces, atunci așa e …Dar oamenii de aici știu cel mai bine, ei nu au ales UDMR, au ales omul prin persoana domnului Sorban Levente și echipa sa. Comunitatea de aici merită o astfel de infrastructură și continuați să vă dezvoltați, aveți încredere unul în altul. Bine face că dezvoltați infrastructura, o faceți pentru dumneavoastră, pentru viitor, pentru copiii dumneavoastră. Nu vă lăsați dezbinați, indiferent ce spun alții. Bucurie în familie și în comunitate vă doresc”, a declarat acesta în cadrul conferinței.

Cseke Attila

Fostul ministru Cseke Attila prezent la conferință a explicat că meritul primarului Sorban și al echipei sale este că proiectele s-au materilizat și a explicat că UDMR susține nu doar dezvoltarea urbană, ci consideră că și dezvoltarea rurală e esențială și a acționat ca atare. Proiecte de 4,53 de miliarde euro sunt finanțate în mandatul ministrului Cseke, în Bihor, adică 522 de investiții aprobate la nivel național în valoare de 25 miliarde de euro. “Felicitări comunității din Lugașu de Joș, domnului primar și echipei sale profesioniste, și dacă acum sunteți pe primul loc, să o țineți tot așa!”, a spus senatorul UDMR Bihor, Cseke Attila.

VEZI MAI JOS ÎNREGISTRAREA CONFERINȚEI:

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI