Reînviind tradiția, Șorban Levente, primarul comunei Lugașul de Jos, a avut curajul și inspirația să readucă în actualitate un eveniment ce își are începutul cu peste 500 de ani în urmă. Deși se află doar la ediția a II-a, Târgul Corvinilor și-a câștigat popularitatea devenind un reper important în județul Bihor, pentru păstrarea și promovarea culturii populare românești, maghiare, slovace și a tradițiilor vechi meșteșugărești, atât din zona Crișanei, pe care o reprezintă, cât și a altor zone limitrofe.
Pe tot parcursul celor 5 zile de existență a târgului, organizatorii au stabilit în afară de activitățile comerciale și activități variate cultural artistice pentru toate gusturile. Fiind încurajați de sprijinul financiar primit din partea Consiliului Județean de Fundația Euroregiunii Bihor – Hajdu Bihar ți alți sponsori, organizatorii au marcat începutul târgului printr-o deschidere oficială, o adevărată recepție, cum se întâmplă la marile evenimente. Joi, 23 august, la Restaurantul „Prezident” din Lugașul de Jos, au răspuns invitației organizatorilor, sponsori, colaboratori, personalități politice etc.
Au onorat evenimentul prin prezența lor, Domnii: Pastor Șandor, președinte al Consiliului Județean Bihor, Bodea Traian, vicepreședinte al C.J. Delorean Iuliu, subprefect și Emilian Pavel europarlamentar. În sala de protocol d-nul Șorban Levente, a salutat pe cei prezenți, după care a realizat o scurtă istorie a târgului, cuprinsă într-un document de referință. Astfel: Târgul a fost înființat pe baza unui ordin al regelui Matei Corvin în anul 1469. Prima atestare scrisă datează din 1475. Târgul a fost organizat anual în Lugaș până în anul 1930, când , și-a schimbat denumirea în Târgul de Vară , iar locația nouă, la Aleșd. Începând din anul 2017, târgul revine la vechea denumire „Târgul Corvinilor”și în vechea locație, la Lugaș. Având experiența primei ediții, la care sa estimat vizita a cca. 30.000 de oameni, proveniți din Bihor, Sălaj, Cluj, se așteaptă ca la această ediție, cifra să fie dublată iar grupul țintă să se lărgească și asupra județelor limitrofe din zona Nord – Vest și țările vecine: Ungaria, Slovacia, Austria etc.
Evenimentul va oferi publicului momente de relaxare și distracție, precum și promovarea obiectivului propus; Valorificarea culturii și tradițiilor locuitorilor din această zonă: români, maghiari, slovaci. „Considerăm că prin acest eveniment aducem un plus de valoare Turismului din zona Crișului Repede”. Evenimentul este organizat de: Asociația„Viitorul Regiunii Crișurilor, Primăria Lugașul de Jos, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Fundația Euroregiunii Bihor – Hajdu Bihar, Agenția de Management Bihor, Școala gimnazială ”Ovidiu Drimba”din comună. În cuvântul lor, domnii Pastor Șandor, Bodea Traian, Delorean Iuliu și Pavel Emilian au, felicitat pe organizatori și au evidențiat valoarea acestui târg, atât din punct de vedere al păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale, promovarea meșteșugurilor tradiționale , a artiștilor plastici. etc.
Spicuind din programul târgului, observăm varietatea genurilor artistice din care nu lipsesc spectacole pentru copii, dar și realizate de ei, concerte de muzică populară și ușoară, soliști vocali și instrumentiști, un spectacol „Centenar România 100”, Tir cu arcul, Tăietori sportivi de lemne, Foc de tabără, precum și concerte susținute de artiști profesioniști: Mateo, Csocsesz(Hu), Speak, Ansamblul Crișana, Ruby. Focul tradițional de artificii va încheia ediția a II-a a Târgului.
Nicu Răcuciu