30.3 C
Aleşd
marți, 23 iulie 2024
Blue Container Aleșd

S-a deschis „Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani”

Deschiderea oficiala a celui mai mare târg de antichităţi şi produse meşteşugăreşti din Bihor, desfăşurat în fiecare vară în comuna Lugaşu de Jos, „Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani”, a avut loc vineri, la Hotel President, la orele 14:00. La eveniment au fost prezenti si senatorul Cseke Attila si deputatul Szabó Ödön.

Cei prezenti au fost salutati de catre primarul Sorban Levente, apoi au luat cuvantul preotii din comuna, pe rand Fehérvári István Csaba preotul reformat din Urvind si preotii ortodocsi Groza Adrian din Lugasu de Jos si Vascan Nicolae-Catalin din Lugasu de Sus. “Multumim lui Dumnezeu, ca si in acest an am putut sa ne adunam aici impreuna la Lugas, la jumatatea vaii Crisului Repede, de a ne bucura de cea ce au facut inaintasii nostri prin munca lor, prin cea ce au lasat lasat prin istorie si sa ne gandim si la obligatiile noastre ce avem noi in continuare”, a spus preotul Groza, apoi a continuat astfel: este frumos, ca santem diferiti si ca nationalitate si ca confesiune, pentru ca fiecare vine cu specificul, cu mostenirea lui si toate puse la un loc creaza un buchet foarte frumos, ca un puzzle sau ca un mozaic care este mult mai viu si mult mai profund decat daca ar fi lucrat doar de o singura mana sau de o singura natiune. “A scos in evidenta si faptul ca, este o bucurie cand oamenii se pot intalni la un eveniment, dar nici o sarbatoare nu se poate derula fara ajutorul lui Dumnezeu, ca urmare trebuie sa ne rugam si sa  cerem intotdeauna ajutorul, sprijinul Lui.

Din partea orasului Komadi, localitate infratita cu orasul de pe valea Crisului Repede au luat cuvantul preotul reformat Balog Sándor si primarul Tóth Ferenc, care au multumit pentru invitatia primita si pentru colaborarea foarte buna.

Senatorul Cseke Attila a scos in evidenta faptul ca, in ultima perioada s-a intalnit mai des cu comunitatea locala si cu ocazia intalnirilor au trecut in revista problemele cele mai importante. “De ce sant importante astfel de intilniri?”, a pus intrebarea Cseke: “pentru ca impreuna putem ca sa gasim si solutiile convenabile pentru comunitate. Infrastructura este foarte importanta intr-o comuna, aici la Lugas s-au facut progrese mari, dar la fel de important este si pastrarea traditiilor. Il invidiez pe primarul Sorban, pentru ca pe vremea cand eram Ministrul Dezvoltarii prin fonduri guvernamentale am dorit ca sa restauram casa unde s-a nascut Matei Corvin, cea mai veche casa de locuit din Cluj. Nu am reusit, ca sa cadem de acord cu proprietarul, ca sa investeasca statul in cladire si sa fie redata circuitului turistic, dar aici la Lugas s-a reusit reinvierea acestui Targ stravechi, a spus Cseke.

Dupa cuvantul doamnei Cermian Floarea, proprietara fostului castel Zichy a luat cuvantul domnul avocat dr. Pascu Balaci, care a tras o scurta paralela intre Stefan cel Mare si regele Ungariei. “Au avut amandoi o domnie indelungata, au trait  aproape in aceasi perioada si amandoi au fost niste ostasi ai crestinitatii, care au luptat impotriva otomanilor. Datorita lor ne- am pastrat credinta stramoseasca crestina.” a spus avocatul, poetul, scriitorul și eseistul Paşcu Balaci, care este si preşedintele Cenaclului literar al Baroului Bihor. In aceasta calitate a promis ca vor veni cu scriitorii si pe meleagurile Crisului Repede.

“Am deosebita onoare si bucurie de a ura astazi bun venit invitatiilor nostri la Lugasu de Jos”, a spus in salutul sau primarul Levente Sorban, apoi a continuat astfel: “va multumesc pentru prezenta Dumneavoastra la cel mai vechi targ al Ardealului. Targul Corvinilor este un eveniment deja de traditie al comunei. Targul a fost infiintat pe baza Ordinului Regal al regelui Matei Corvin in anul 1469. Prima datare scrisa a organizarii targului este din anul 1475, iar ultima din 1940. Pana la aceasta data targul era organizat anual la Lugasu de Jos, dupa care evenimentul a fost organizat sub denumirea de “Targ de vara” pe raza orasului Alesd. Incepand din anul 2017 targul este organizat sub vechea denumire de “Targul Corvinilor-Targul de 500 de ani”, aproape de vechea locatie, pe ratul dintre Lugasu de Jos si orasul Alesd. Reinvierea unui astfel de eveniment socio-cultural reprezinta o necesitate pentru pastrarea identitatii culturale si etnice.

Consideram ca este un castig al intregii comunitati, faptul ca Lugasu de Jos gazduieste un astfel de eveniment si vom face tot posibilul ca sa-l pastram si sa-l dezvoltam mai departe si in urmatorii ani”, a spus printre altele edilul.

Din partea Clubului Lions Alesd doamna Cornelia Ilaș a multumit pentru colaborarea buna cu comuna Lugasu de jos, a scos in evidenta câteva din calitățile omului Sorban si a anuntat parteneriatul,  prin care se doreste achizitionarea prin donatii a unei ambulante pentru spitalul din Alesd, care va permite accesul persoanelor cu dizabilitati si varstnicilor, ca sa beneficieze de serviciile oferite de catre unitatea de sanatate.

“Intr-o comunitate se deosebesc in general trei zone importante”, a spus in salutul sau deputatul Szabó Ödön: una administrativa, una a mediului de afaceri, organizatiilor non guvernamentale si una a cultelor. Daca cele trei sant in armonie, atunci lucrurile merg bine, ca si in Lugasu de Jos. Faptul, ca aceasta comunitate stie sa depaseasca barierele interne, inclusiv etnice, confesionale si pe o pozitie administrativa, cea de primar este ales din comunitatea care nu este majoritara denota deschidere si intelepciune, pentru care eu sant foarte recunoscator”, a spus Szabó.

In final primarul Sorban a multumit comunitatii locale si celor care au mai sprijinit evenimentul si cei prezenti au vizitat targul.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,925FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI